Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

Gisslan i nysläppt video: Vi är livrädda

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2024-09-14 07.54

Sörjande under Alexander Lobanovs begravning i Ashkelon i södra Israel den 1 september.

– Det bombas hela tiden. Vi är livrädda och kan knappt sova.

Alexander Lobanov, en av sex gisslan som hittades dödade i en Hamastunnel i slutet av augusti, vädjar till Israels regering i en odaterad Hamasvideo som släppts efter familjens godkännande.

Lobanov kidnappades från musikfestivalen Nova den 7 oktober och hittades dödad i södra Gaza den 31 augusti, tillsammans med fem andra israeliska gisslan. Den hårt klippta videon ger en liten inblick i den fångenskap som 32-åringen levde i under nästan elva månader, rapporterar The Times of Israel.

– Vi hålls under extremt svåra förhållanden. Vi har inga basala förnödenheter, inget vatten, mat, el och hygienprodukter, säger han i inspelningen och tillägger att han flyttats runt tio gånger.

Sannolikt under påtryckningar från sina kidnappare vänder sig Lobanov därefter till premiärminister Benjamin Netanyahu och den israeliska regeringen.

– Ni svek oss den 7 oktober och ni fortsätter att svika oss, säger han.

– Jag lämnade efter mig en gravid fru, en tvåårig son och sjuka föräldrar. Hjälp dem att höja min röst. Gå ut på gatorna. Protestera. Gör allt ni kan för att få ut oss vid liv, uppmanar han det israeliska folket.

Liknande klipp med flera dödade gisslan har släppts tidigare, filmer som kan antas ha spelats in under tvång och vapenhot. Israeliska myndigheter, liksom människorättsgrupper och flera tidigare frisläppta gisslan, har slagit fast att gisslan utsätts för hård press under inspelningarna av Hamas propagandafilmer.