Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ida, Ronja

Gisslan kunde inte stå rakt – svårt att andas

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2024-09-11 19.00

En mörk tunnel, knappt bred nog för två, utan ventilation eller toaletter.

Fynd på platsen där sex israeliska gisslan nyligen hittades dödade målar en grym bild av deras sista tid i livet.

Hersh Goldberg-Polin, Ori Danino, Eden Yerushalmi, Almog Sarusi, Alexander Lobanov och Carmel Gat kidnappades av Hamas den 7 oktober och hittades ihjälskjutna i en tunnel i södra Gaza den 31 augusti. Enligt Israels militär (IDF) hade de avrättats med flera skott på nära håll runt två dygn innan de hittades.

På bilder och videoklipp släppta av IDF syns vad som uppges vara platsen där gruppen hölls fången. Tunneln är mörk, fylld av skräp och så låg i tak att gisslan inte kunde stå upprätta, enligt en rapport i israeliska Keshet 12.

På vissa bilder syns stora blodfläckar i jordgolvet.

Svårt att andas

Tunneln på runt 20 meters djup var förseglad med plåtdörrar och saknade helt luftinsläpp. Enligt kanalens uppgifter har de dödas familjer fått veta att de sannolikt hade svårt att andas under sin sista tid i livet.

– Luftfuktigheten är extrem, säger IDF:s talesman Daniel Hagari i en video som enligt militären är inspelad i tunneln ifråga.

Utöver proteinbars hittade militären ytterst lite mat. En av gisslan, 24-åriga Eden Yerushalmi, vägde enligt The Times of Israel bara 36 kilo när hon hittades död.

De sanitära förhållandena i tunneln beskrivs som obefintliga. Gisslan tvättade sig i samma vatten som de drack och uträttade sina behov i flaskor och hinkar.

Schackbräde och pennor

Baserat på bland annat mängden urin i flaskorna uppskattar militären att de hade tillbringat ”veckor” i tunneln innan de dödades, rapporterar israeliska medier.

Bland sakerna som hittades i tunneln fanns en generator och en ficklampa som inte alltid tros ha fungerat. Militären säger sig också ha funnit vapen, ett schackbräde, kläder, hygienartiklar, pennor och anteckningsblock. Blocken har överlämnats till gisslans familjer, enligt Keshet 12.

Närmare 100 gisslan som kidnappades under Hamas terrorattack den 7 oktober tros fortsatt vara kvar i Gaza. Över 30 av dem befaras vara döda.