Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Lovande ny hiv-medicin: "Totalt skydd"

TT

Uppdaterad 2024-06-23 | Publicerad 2024-06-22

Labbtekniker med blodtest för hivinfektioner i Johannesburg. Arkivbild.

Ett genombrott i kampen mot hiv bland unga kvinnor i Afrika kan vara på gång. Deltagarna i en stor studie uppnådde totalt skydd mot sjukdomen vid två injektioner per år av den prövade medicinen.

Men läkemedelsbolagets prissättning kan bli ett hinder.

– Jag fick rysningar, berättar forskaren Linda-Gail Bekker för The New York Times om sin reaktion när hon såg raderna av nollor i kolumnen över nya infektioner.

– Efter åratal av besvikelser, särskilt vad gäller vaccin, så känns det här helt overkligt.

Studien har genomförts på unga kvinnor i Uganda och Sydafrika. Frågeställningen har varit om en injektion varje halvår av medicinen lenacapavir kan ge bättre skydd för gruppen än två andra traditionella mediciner som måste tas dagligen i tablettform.

Stigma försvårar

Resultaten uppges visa att ingen av de 2 134 kvinnorna som behandlades med lenacapavir smittades med hiv. Det ska däremot 1,5 procent respektive 1,8 procent av de som i stället erbjudits de dagliga tabletterna Truvada eller Descovy ha gjort.

Siffrorna presenteras av läkemedelsbolaget och tillverkaren bakom lenacapavir, Gilead Sciences. Studien har ännu inte kvalitetsgranskats för publicering i någon vetenskaplig tidskrift.

De traditionella medicinerna ger ett effektivt skydd mot hivsmitta om de tas dagligen. Men metoden har inte varit entydigt framgångsrik i Afrika, och särskilt inte i gruppen unga kvinnor. Stigma kring att inneha och ta tabletterna, liksom svårigheter att få tillgång till medicinerna, har inneburit att många inte strikt kunnat följa ordinationen.

Högt pris

Förhoppningen är att en injektion som bara behöver tas varje halvår därför kan vara en effektivare metod för gruppen.

Ett stort frågetecken är dock priset. Gilead tar i nuläget 42 250 dollar per patient och år – motsvarande över 440 000 kronor – för lenacapavir i USA, skriver The New York Times.

– Vi har väntat länge på det här, säger Lillian Mworeko, ledare för nätverket ICWEA, som företräder hivpositiva kvinnor i Östafrika, till tidningen.

– Nu behöver vi svar på hur de människor som bäst behöver det kan få tillgång till det.

Gilead uppger att man planerar att, genom stora volymer, göra medicinen tillgänglig till ett ”pris som möjliggör utbredd tillgänglighet i låginkomstländer”.