Pillerrester och kemikalier i svenska badvatten

Emma Gate/TT

Publicerad 2024-06-27 21.03

Bland annat hormoner som finns i p-piller kan hittas i våra badvatten. Arkivbild.

Med badsäsongen i full gång kastar vi oss gärna i sjöar och hav. Nu flaggar branschorganisationen Svenskt vatten för höga halter av p-pillerrester och miljöfarliga läkemedelskemikalier i vattnet.

Eftersom människor tillbringar så lite tid i vattnet ska halterna inte vara skadliga för oss, enligt Svenskt vatten. Men för fiskarna är det värre. De kan bland annat drabbas av infertilitet.

Ett ämne som har spårats i svenska badvatten är hormonet ethinylestradiol (EE2), som finns i flera p-piller. Det räcker med låga koncentrationer av detta ämne för att fiskar ska bli infertila.

– Det är de stationära fiskarna som får i sig en dos hela tiden och därmed riskerar att bli infertila, säger Anders Finnson, EU-expert på Svenskt vatten.

Ett annat ämne som spårats i för höga halter i svenska vatten är det antiinflammatoriska läkemedlet diklofenak. För höga halter riskerar att leda till att fiskars njurar och gälar förstörs. Inflammationsdämparen Voltaren innehåller diklofenak. En liten Voltarentub räcker för att överskrida gränsvärdet för diklofenak i en volym havsvatten som motsvarar 60 stycken 25-meters simbassänger.

Dock har en medvetenhet om läkemedelsrester ökat, enligt Svenskt vatten. På Europanivå har de här frågorna prioriterats och EU har tagit fram en lista på nio läkemedelssubstanser som påverkar vattenmiljön negativt.