Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Sonen sköt skolkamrater – pappa åtalas

TT-AP

Uppdaterad 03.05 | Publicerad 02.18

Människor sörjer utanför skolan där dödsskjutningen ägde rum. Bild från torsdagen.

Den 14-årige pojken sköt ihjäl två av sina skolkamrater och två lärare på skolan i Georgia.

Nu åtalas pojkens pappa – eftersom han tillät sonen att ha ett vapen.

Det var på onsdagsmorgonen, lokal tid, som polis och räddningstjänst larmades om skolskjutningen på Apalachee High School, i en liten stad utanför Atlanta i Georgia. Två lärare och två elever dödades, och nio personer skadades.

En 14-årig pojke som var elev på skolan greps bara minuter efter dådet, och åtalades senare för mord. Något motiv har ännu inte offentliggjorts.

Kopplade till sonen

Pojkens pappa åtalas nu bland annat för flera fall av vållande till annans död och dråp, eftersom pappan var medveten om att sonen hade ett vapen.

– Anklagelserna mot honom är direkt kopplade till hans sons handlingar, och att han tillät sin son att inneha ett vapen, säger Chris Hosey, chef för polismyndigheten i Georgia.

Enligt arresteringsorder som nyhetsbyrån AP tagit del av ska pojken ha använt ett halvautomatiskt gevär vid dödsskjutningen.

Senaste fallet

Redan förra året förhördes pojken av polis om ett hotfullt meddelande på sociala medier, där skribenten ska ha hotat om en skolskjutning. Men pojken nekade då till att det var han som låg bakom hotet – och motstridiga bevis gjorde att polisen inte kunde gripa någon, enligt en rapport från sheriffkontoret i närliggande Jackson County.

– Vi gjorde allt vi kunde göra med den information vi hade vid den tidpunkten, säger Janis Mangum, sheriff i Jackson County.

Fallet i Georgia är det senaste där föräldrar hållits ansvariga för sina barns agerande i skolskjutningar i USA. I april dömdes ett föräldrapar i delstaten Michigan – vars son dödade fyra elever 2021 – till minst 10 års fängelse, dels för att de inte sett till att säkra ett skjutvapen de hade hemma och dels för att de agerat likgiltigt gällande tecken på att deras sons psykiska hälsa försämrats.