Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

S-varning mot ny EU-kommission

TT:s korrespondent

Publicerad 14.09

Tidigare statsministern Stefan Löfven intervjuas efter att i Berlin ha valts till ordförande för de europeiska socialdemokraternas samarbetsorgan PES. Arkivfoto.

Vem som ska göra vad i Ursula von der Leyens nästa EU-kommission har ännu inte presenterats. Men från Europas samlade socialdemokrater kommer redan kritik.

”Det är dags att utfärda en varning. . . Nästa kommission måste uppfylla våra förväntningar”, säger Stefan Löfven (S) – numer ordförande i den europeiska socialdemokratiska paraplyorganisationen PES – i ett uttalande tillsammans med spanska Iratxe García, gruppledare för S-ledamöterna i EU-parlamentet.

Kritiken gäller bland annat könsfördelningen och uppgifter om att Italiens kommissionär, från ytterhögerpartigruppen ECR, kan få en post som vice ordförande.

Dessutom ogillas att S-rörelsens toppkandidat inför EU-valet, luxemburgaren Nicolas Schmit, inte finns med. Det beror i sin tur på att Luxemburgs högermitten-regering i stället valt att nominera en konservativ kandidat – helt i enlighet med reglerna.