Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sibylla

Försvarsministrar: Vill se Ukraina i Nato

Publicerad 07.42

Italiens försvarsminister Guido Crosetto under en presskonferens vid lördagens G7-möte i Neapel.

Rysslands krig mot Ukraina stod högst på agendan då G7-ländernas försvarsministrar möttes i Neapel. I ett gemensamt uttalande utlovas fortsatt ”orubbligt stöd” till Ukraina.

”Vi understryker vår avsikt att fortsätta hjälpa Ukraina, däribland genom militärt stöd på kort och lång sikt”, säger försvarsministrarna efter lördagens möte.

Försvarsministrarna från Italien, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Japan, Kanada, USA framhåller vidare att man stödjer Ukraina på landets ”oåterkalleliga väg till en fullständig euro-atlantisk integration, däribland Natomedlemskap”.

Uttalandet kommer samtidigt som Ukraina gör sig redo för en tredje krigsvinter, med en svår situation och förluster i öst och farhågor om minskat militärt stöd om Donald Trump vinner USA-valet i november. President Joe Biden uppmanade under fredagen under ett besök i Berlin Natoländerna att inte backa i stödet till Kiev.

Samtidigt finns en ny oro i Ukraina efter uppgifter om att tusentals soldater från Nordkorea är i färd med att ansluta till Rysslands invasionskrig. Natos generalsekreterare Mark Rutte sade under fredagen att man inte hade lyckats bekräfta de uppgifterna, som kommer från sydkoreansk underrättelsetjänst.