Biden: Fyraårig amerikan bland frigivna

TT-AFP

Publicerad 2023-11-26

Ett av Röda Korsets fordon kör gisslan i Gazaremsan till gränsövergången Rafah mot Egypten på söndagen.

USA:s president Joe Biden tillkännagav på söndagen att en av dem som släppts ur gisslan i Gaza är en fyraårig amerikansk flicka.

Hon uppges vara en av de 17 ur Gazagisslan som frigivits under dagen. Även 39 palestinska fångar i Israel har släppts.

Biden uttryckte också en förhoppning om att den tillfälliga stridspausen i kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas skulle förlängas ”bortom i morgon”.

– Hon är fri och hon är i Israel nu. Hon har genomlidit ett fruktansvärt trauma, sade den amerikanska presidenten om den fyraåriga flickan vid en hastigt sammankallad pressträff strax efter att den israeliska militären tillkännagivit att ytterligare 17 ur Hamas gisslan i Gaza frigivits – eller var på väg att friges.

Flickans föräldrar mördade

Flickans båda föräldrar mördades när Hamas genomförde sitt terrorangrepp mot Israel den 7 oktober.

Vita huset har tidigare sagt att tio amerikaner – sju män, två kvinnor och den nu befriade fyraåringen – finns bland de saknade som förmodas hållas som gisslan av Hamas.

Det tillfälliga eldupphöret – det första sedan kriget startade i början av oktober – inleddes tidigt i fredags morse och ska enligt nuvarande uppgifter avslutas på måndagen.

39 palestinier frigivna

Tidigt under söndagskvällen meddelade den israeliska militären att 13 ur gisslan i Gaza var tillbaka på israeliskt territorium. Ytterligare fyra uppgavs då vara på gång.

Enligt uppgifter från nationer som är inblandade i processen och som nyhetsbyrån AFP refererar till, är det 13 israeliska kvinnor och barn, en man med medborgarskap både i Ryssland och Israel samt tre thailändare som släppts under söndagen. Ett av barnen rapporteras vara fyraåringen från USA.

Efter nyheterna om att gisslan släppts i Gaza meddelade även Israeliska fängelsemyndigheter att 39 palestinier har frigivits som en del av uppgörelsen.