Köpte torsk - hittade levande mask

Publicerad 2014-07-04

Fiskelyckan fick ett abrupt slut för Robin Frejd, 29, och hans fru.

I den torsk de nyss köpt slingrade en mask omkring.

– Klart man tycker att det är äckligt – det hade jag också gjort, säger Niklas Andersson, vd på Ica Maxi i Norrköping, som sålde torsken.

Det var under fredagsmorgonen, när Robin Frejd skulle frysa in den färska torsken, som han gjorde fyndet. En levande mask trängdes med fisken under plastförpackningen.

– Det är äckligt. Nu vill man inte äta fisk på ett tag. Vi har aldrig varit med om det här tidigare. Masken kröp omkring, säger Robin Frejd.

Vill inte äta fisk

Kvällen innan hade han och frun varit och handlat på Ica Maxi i Norrköping. Det var då de köpt torsken.

Under fredagen åkte de tillbaka till butiken, återlämnade fisken och fick pengarna tillbaka.

– Min fru och jag pratade i går kväll om att vi skulle äta mer fisk. Den diskussionen tog en helt annan vändning i morse, säger Robin Frejd.

Såg inte masken

Niklas Andersson är vd på Ica Maxi i Norrköping. Enligt honom har masken inte hamnat i fisken hos dem, utan redan i vattnet.

– Den har förmodligen suttit på en räka, som blivit uppäten av torsken. När man sedan slaktar torsken sitter parasiten i magen, säger han.

Enligt honom är det därför masken inte blivit upptäckt av butikspersonalen.

– Vi har vår egentillsyn som vi följer varje dag om hur vi ska hantera färska livsmedel. Men du ser inte alltid masken, eftersom den är inne i köttet, säger han.

Kan kräkas och må illa

Råkar man få i sig en torskmask kan den orsaka illamående och i bland också kräkningar och magsmärtor, enligt Livsmedelsverket. Fisk som är angripen av mask kommer oftast från västkusten och södra Östersjön.

Tidigare har Robin Frejd och hans fru ätit fisk ungefär en gång i veckan.

Nu kommer det bli mer sällan. Men Robin Frejd är glad över att han hann upptäcka masken innan de började äta på torsken.

– Det hade inte varit så mysigt, säger han.