Fuglesang tvingas till nödutryckning

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-14

Extra rymdpromenad kan bli nödvändig för svensken

Christer Fuglesang på promenad i rymden. Och nu kan han få chansen – en tredje gång.

Christer Fuglesang kan få rycka ut på en tredje, extra rymdpromenad.

Orsaken är att onsdagens uppdrag på rymdstationen ISS inte lyckades helt.

Det första steget till den stora omkopplingen av den internationella rymdstationen ISS:s elsystem började på onsdagen. Men arbetet med att veckla in två solpaneler som varit orörda i sex år visade sig bli besvärligt.

Panelerna på fackverksdelen P6 har en tillfällig placering mitt på stationen sedan november 2000. De ska så småningom sitta längst ut babord på ISS.

Problemet har varit P6-panelernas placering i förhållande till solpanelerna på P4. När det nya permanenta elsystemet är klart kopplas P4-panelerna in. De måste då kunna rotera med hjälp av en rörlig led för att automatiskt få ideal vinkel till solen.

Vek sig

Natten till torsdagen lyckades astronauterna och markkontrollen dra ihop de guldfärgade P6-panelerna tillräckligt för att få spelrum. Minst 40 procent krävdes, vilket skulle ge tre meters marginal.

Men det kärvade länge. Bilderna visade hur panelerna vek sig snett.

Discoverys befälhavare Mark Polansky beskrev operationen som att hantera en gammal karta:

– Om du börjar veckla ihop papperet och det lägger sig fel över vecken kan du fortsätta en bit. Men till slut måste du dra tillbaka och försöka igen.

Efter att ha gjort över 40 start- och stoppmanövrar – ömsom sträcka ut panelerna, ömsom dra ihop dem – var det primära målet nått: Att få en tre meters marginal till P4-panelerna. Frigången blev nu som minst 4,5 meter.

Markkontrollen i Houston beslutade då att avbryta operationen. De närmaste dagarna bestäms om man ska gå vidare för att få panelerna fullt hopdragna.

En panel är ungefär 34 meter lång och 11 meter bred.

Noga analys

Vid en presskonferens på torsdagsmorgonen svensk tid gjorde den ansvarige flygledaren John Curry klart att de två återstående planerade rymdpromenaderna ska genomföras. Först med Christer Fuglesang och Robert ”Beamer” Curbeam, sedan med ”Beamer” och Sunita Williams.

Nasa överväger att därefter, på söndag eller måndag, lägga in en extra fjärde rymdpromenad.

– Det blir i så fall ”Beamer” och Christer Fuglesang, sade John Curry.

Nasas experter analyserar hur astronauterna ska göra för att få ihop P6-panelerna. Ska de puffa till de känsliga paneldelarna med verktyg eller med rymddräktshandskarna? Hur stor är risken för stötar?

Ett alternativ är att vänta med justering till kommande expeditioner nästa år.

Tidspress

Fuglesang och Curbeam inleder på torsdagskvällen sin andra rymdpromenad efter att ha sovit i luftslussen för att avlägsna kväve i blodet. De ska koppla om ett antal kontakter på ISS:s utsida.

Under tiden måste halva stationens befintliga – och tillfälliga – elsystem stängas av. Därmed också delar av kylsystemet vilket betyder att svensken och amerikanen får arbeta under hård tidspress.

När elsystemet går i gång igen, kommer utrustning som funnits i flera år på ISS att kopplas in för första gången. Frågan är om allt kommer att fungera direkt.

Tidigare artiklar

Lars Pedersen/TT

Följ ämnen i artikeln