Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Nya bilderna – så levde snömannen

Publicerad 2012-05-08

Nu tinar spåren efter snömannen fram

Snön har börjat töa bort – och nu uppenbarar sig spåren efter snömannen.

På Aftonbladets bilder avslöjas hans sista mål mat innan han tvingades leva på snö.

Till jul åt 44-åringen ­revbensspjäll.

Historien om snömannen blev en världsnyhet när skoteråkare i februari slog larm om den ensamme 44-åringen som tillbringat en hel vinter i sin bil i skogen norr om Umeå.

Levde på snö

44-åringen uppgav för polisen att han överlevt ­genom att äta snö efter att hans medtagna mat tagit slut.

Aftonbladets nya bilder kastar nytt ljus över snömannens öde.

Handlade julmat

Bara dagar före julafton handlade han mat på Ica ­Supermarket i Sävar. Hans sista fasta föda blev revbensspjäll med sweet chili-smak.

– Vi har själva funderat över det där, men det är­ ­ingen här som vet om att de har sålt mat till honom. Vi kommer inte ihåg någon som uppträdde märkligt. Vi är ändå en ganska liten ­butik, säger en anställd på Ica i Sävar till Aftonbladet.

Vägde 40 kilo

Knappt två månader ­senare hittades snömannen. Han vägde då 40 kilo.

Runt bilen har sopor från mannen nu börjat töa fram. Burkar som en gång innehållit energidryck blandat med tomma vodkaflaskor och soppåsar fulla med skräp.

Kvar på sjukhus

Enligt uppgifter till Aftonbladet är 44-åringen kvar på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

– Vi har tillsammans med mannen fört en diskussion och kommit fram till att vi inte lämnar ut fler uppgifter om honom. Han är ju en ­patient bland alla och vill han ha sekretess på sina uppgifter så får han det, säger Ulf Segerberg, chefsläkare på universitetssjukhuset.

Tidigare i våras spelade tv-kanalen Discovery in en dokumentär där man bland annat gjorde en rekonstruktion av räddningen.

– Vi vill berätta vem han är, hur han hamnade i den situationen och hur det var möjligt att överleva under så extrema förhållanden, har producenten Andy Dunn sagt till Aftonbladet.

Den 44-årige mannen deltog inte själv i inspelningen.

Detta har hänt

Tisdag 20 december: Mannen äter ordentlig mat för sista gången innan sitt försvinnande, det uppger polisen att han själv har sagt när han ­hittades.

Under mellandagarna kom den första snön, men det var först en bit in i januari som det började snöa kraftigt och först då kan ­hela bilen ha blivit över­snöad.

Fredag 17 februari: Skoteråkare slår larm till polisen om att de hittat en översnöad bil med en person i. Skoter­poliser åker ut till platsen norr om Umeå och hittar snö­mannen vid liv.

Lördag 18 februari: Genom medier blir mannens öde känt för allmänheten. Nyheten sprids och på kort tid har tidningar och tv runt hela världen börjat rapportera om 44-åringen. Frågorna är många – svaren betydligt färre.

Söndag 19 februari: Mannen flyttas från intensivvårdsavdelningen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå till en vanlig vård­avdelning.

Tisdag 21 februari: Mackägaren Andreas Östensson ­berättar för Aftonbladet att mannen har handlat och ­tankat hos honom ­under sommaren och hösten. För honom berättade ­snömannen att han levde i skogen. ­Senare slutade mannen plötsligt att dyka upp på macken.

Söndag 4 mars: Tv-­kanalen Discovery påbörjar en inspelning av den otroliga händelsen. Bland annat användes brandförsvarets bandvagn, precis som vid den riktiga räddningen.