11.00: Tyst minut för Engla

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-21

Lastbilschaufför tog initiativ till manifestationen

Tom Larsson på Transportledet var en av alla lastbilschaufförer som stannade för att hedra Engla med en tyst minut.

I dag klockan 11.00 håller landets lastbilschaufförer en tyst minut för mördade Engla.

Mitt på vägen stannar de och tar av sig mössorna.

– Hela samhället har rasat ihop. Det är dags att vi vaknar och ser om vi kan få en bättre framtid än det som har varit, säger initiativtagaren Ingemar Nygårds från Leksand till aftonbladet.se.

Lastbilschaufförerna Veronica Kindfors, 21 och Peter Linnér, 28 i södra Stockholm hade en tyst minut för Engla klockan 11.00 på måndagsförmiddagen.

Englas öde engagerade stora delar av svenska folket. En av dem som var ute och sökte efter flickan var Ingemar Nygårds från Leksand. Som hemvärnssoldat blev han inkallad att hjälpa till och han sökte tills det blev mörkt.

– Jag har en egen dotter och barnbarn. Det kunde ha varit mina flickor, säger han till aftonbladet.se.

Lastbilschaufför

Ingemar tog initiativ till manifestationen som han uppmanar lastbilschaufförer men även övriga att delta i. Han är själv lastbilschaufför och har tagit illa vid sig av det som har hänt.

Han känner inte Anders Eklund men har berättat att han flera gånger ätit på samma vägkrog i Hedemora som mannen. Han är upprörd över ondskan och våldet i samhället som den senaste tiden känts mer påtaglig.

– Så här kan vi inte ha det. Folk måste kunna gå ut utan att riskera bli ihjälslagna. Vi vill visa allmänheten att det som har hänt inte accepteras av samhället.

Stanna till

Själv håller han sin tysta minut i Smedjebacken i Dalarna.

– Men man kan vara precis var som helst och stanna till på gatan.

Hur har folk reagerat på ditt initiativ?

– De tycker det är jättebra, att det är väldigt fint gjort. Att lilla jag får igång det här som blir jättestort. Det kunde man aldrig tro!