Lassokast räddade man ur isvak

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-21

”Jag hade inte orkat många minuter till”

Renskötaren slängde en blick över isen.

Det blev räddningen för pimpelfiskaren Mikale Vikström som hamnat i en isvak.

– Om inte Lars-Anders kommit hade jag legat på botten, säger Mikael till Norrbottens-Kuriren.

Med ett lassokast räddade renskötaren Lars-Anders Gillenbjörk pimpelfiskaren Mikael Vikström som i fredags hade tagit sig ut på isen vid Notudden utanför Jokkmokk för att pimpla.

Lars-Anders Gillenbjörk hade titta till familjens renar och på hemvägen passerade han Notudden. Han tittade ut mot isen där folk ofta brukar pimpla.

– Jag såg ett huvud sticka upp och trodde att det var någon som låg och kikpimplade. Men det såg konstigt ut så jag tittade igen, en ryggsäck stod på isen och skymde pimplaren men sedan såg jag att det inte fanns några ben, bara ett huvud och armar stack upp, säger Lars-Anders Gillenbjörk till Norrbottens-kuriren.

Hämtade lasson

Lars-Anders tvärvände och åkte tillbaka, hämtade lasson från skotern på lastbilsflaket och kastade ut den till mannen i vaken.

Efter två minuter i det iskalla vattnet kom Mikael Vikström upp på torra land. För Norrbottens-kuriren berättar Mikael om sin kamp för livet, hur han försökte ta sig upp men att isen brast hela tiden.

– Jag hade inte orkat många minuter till och hann tänka att jag kommer att drunkna, jag ropade på hjälp men det var ingen som hörde, säger Mikael Vikström.

Han kunde ha mist livet. Nu blev sviterna i stället ett par blåfrusna fötter och en borttappad sko, tack vare en uppmärksam och rådig renskötare.