Jätteisblock på drift söderut

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-08-07

Största kalvningen från Grönland på 50 år

Ett jätteisblock – fyra gånger så stort som Manhattan – har lossnat från Grönlands glaciärer.

Isön kan orsaka stora problem i sjöfarten, om det driver söderut.

Det stora isberget bröt sig loss från Grönland.

Ett isblock har lossnat från en av Grönlands två stora glaciärer. Det uppges vara den största isö som brutits loss från isen i Arktis på nästan 50 år, skriver TT.

260 kvadratkilometer stort

Isberget uppges vara lika stort som Tjörn och Fårö sammantagna, fem gånger så stort som Lidingö eller tio gånger så stort som Visningsö i Vättern.

I siffror mätt är isblocket 260 kvadratkilometer stort och mer än 200 meter tjockt, enligt professor Andreas Muenchow vid universitetet i Delaware, vilket motsvarar ungefär 270 Globenarenor.

Orsaken oklar

Muenchow säger att det var förväntat att Petermann-glaciären på Grönland skulle splittras, eftersom den växt något enormt under de senaste sju–åtta åren. Men han hade aldrig trott att det skulle ske i den här omfattningen.

Oavsett anledning är det svårt att bedöma om glaciärkalvningen beror på klimatförändringen.

”Problem för sjöfarten”

– Ingen kan hävda att den har med den globala uppvärmningen att göra. Å andra sidan kan ingen påstå att den inte har det, säger Muenchow.

Isön kan nu flyta mot land, brytas upp i mindre flak eller långsamt flytta sig söderut där den kan bli ett problem för sjöfarten, säger Muenchow.

Aftonbladets
bloggar
Här bröt sig isblocket
loss