Poliskälla: ”Mycket tyder på att det är Tuula”

Publicerad 2013-06-28

GÄVLE. Här hittades den döda kvinnokroppen av skogsarbetare.

Polisen misstänker att det är den försvunna Tuula Lavikkala, 52.

– Mycket tyder på det. Vi har heller ingen annan försvunnen kvinna i området, säger en poliskälla.

Fyndet gjordes i skogsterräng några hundra meter ifrån en skogsbilväg nära Älgsjön söder om Gävle tidigt i går morse. Vid 07.50 larmades polisen av en arbetsledare i ett skogsbolag om att hans anställda hittat en död kropp, uppger polisen i ett pressmeddelande. Hur kroppen låg och eventuell dödsorsak vill Gävlepolisen inte uttala sig om. Inte heller om det finns misstankar om brott.

– Jag har inte fått full information så jag kan inte uttala mig något ingående om fyndet, säger kammaråklagare Ulf Back som lett förundersökningen kring Tuulas misstänkta miljonförskingring.

Enligt en poliskälla talar det mesta för att det är Tuula Lavikkala som hittats:

– Ja, mycket tyder på det. Vi har heller ingen annan försvunnen kvinna i området.

Kroppen uppges ha varit illa medfaren och även kläderna tyder på att det är den försvunna Lavikkala.

52-åringens anhöriga informerades också i går om fyndet av kroppen som nu ska genomgå en rättsmedicinsk undersökning för att fastställa identitet och dödsorsak.

Tuula Lavikkala försvann från sitt hem i Gävle 12 november 2012. Hon hade då avslöjats som misstänkt förskingrare på sitt arbete som skoladministratör vid Gävle kommun.

Efter avslöjandet kallades hon till ett möte med kommunen. Men hon dök aldrig upp.

Hennes lägenhet var lämnad i all hast med frukosten halväten på köksbordet där även plånbok, mobiltelefon och nycklar låg. Lägenhetsdörren var olåst.

Polisutredningen visade att hon misstänks ha förskingrat 20 miljoner kronor av kommunens pengar. Pengarna har enligt utredarna förts över till egna konton och sedan spelats bort på nätet.

Efter försvinnandet saknades hennes vita cykel som är fortfarande borta.