23-åringen frias för mordet på Esa Rano

Publicerad 2012-09-11

Han åtalades för att ha avrättat Esa Rano, 51, med ett nackskott.

Men i dag friades den 23-årige mannen från mordanklagelserna av Haparanda tingsrätt.

– Det är inte ställt utom rimligt tvivel att det är 23-åringen som berövat Esa Rano livet, skriver tingsrätten.

Utredningen kring mordet på Esa Rano, som blev rikskänd efter att ha huggits i huvudet med en yxa, men överlevt vid ett grannbråk i byn Vojakkala, har varit minst sagt rörig.

Skjuten i huvudet

Den 9 april hittades Esa Rano död i sitt hus i Kärrbäck. Polisen misstänkte först inget brott, men vid obduktionen två veckor senare upptäcktes ett kulhål i Esa Ranos bakhuvud - vilket man missat vid den första undersökningen.

En mordutredning tog fart och efter en knapp månad greps en misstänkt mördare. Han åtalades i början på augusti och ett par veckor senare inleddes rättegången i Luleå.

Tumultartad rättegång

Redan första dagen dödshotades den mordåtalade 23-åringen, och bevakningen skärptes i Luleå tingsrätt. Senare samma dag bombhotades tingrätten, och förhandlingen sköts upp.

Dagen därpå tog rättegången en ny dramatisk vändning. Ett av åklagarens huvudvittnen mot den åtalade 23-åringen greps efter sitt vittnesmål, misstänkt för att vara mördaren.

Men dagen därpå släpptes han på fri fot, och misstankarna avskrevs.

Släpptes efter förhandlingen

Och samband med att rättegången avslutades för två veckor sedan släppte rätten den åtalade 23-åringen i väntan på domen.

Och i dag meddelade tingsrätten det väntade beslutet - 23-åringen frias från mordet.

– Det framstår som högst troligt att det är 23-åringen som själv skjutit Esa Rano. Det kan emellertid inte helt uteslutas att också någon annan person har befunnit sig på platsen och att det i själva verket skulle kunna vara denna person som utdelade det dödande skottet, skriver rätten i domen.

Två av ledamöterna i rätten ville döma 23-åringen för mord och två ville fria, och då är det det lindrigaste alternativet som gäller.

ANNONS