Förgiftade av kändismaten

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-08

Kaos när stjärnornas kocktävling spelades in

Stjärnkockarna med Martina Haag, Casper Elfving, Ulf Elfving, Wille Crafoord, Filip Diklev, Oliver Ingrosso, Mahmut Suvakci, Peter Swartling, Mange Schmidt. Främre raden: Christina Schollin, Tom sjöstedt, Lisa Förare Winbladh, Josefine Sundström, Edward Blom, Melker Andersson, Clara Block Hane, Alexandra Pascalidou.

I TV3:s ”Stjärnkockarna” ska kändisarna briljera med sina kunskaper i köket.

Men i första avsnittet blev flera i juryn matförgiftade.

Och boven i dramat verkar vara Ulf Elfvings råbiff.

Programledaren Josefine Sundström (stående) och juryn bestående av Edward Blom, näringslivshistorikern och TV8-profil, Tom Sjöstedt, kock Lisa Förare Winbladh, matskibent och Melker Andersson, krögare.

I nya ”Stjärnkockarna” tävlar kändisarna mot varandra i matlagning och låter sina rätter bedömas av finsmakare och professionella kockar. I första programmet fick de laga mat på temat ”det italienska köket” där de på 35 minuter skulle laga en rätt på bland annat kalvkött. Radiolegendaren Ulf Elfving, 67, och hans son Casper valde att servera köttet rått, i en kalvtartar.

Prisades av juryn

När programmet repeterades innan ordinarie inspelning, valde några jurymedlemmar att ta för sig av rätterna. Särskilt Elfvings råbiff föll juryn i smaken.

Men sedan gick något snett och flera jurymedlemmar märkte direkt att något inte stod rätt till. Snart visade de tecken på matförgiftning – och Elfvings råbiff fick skulden.

"Viktigt med hygienen"

Tom Sjöstedt, årets kock 2008 är en av fyra jurymedlemmar tillsammans med Lisa Förare Winbladh, Melker Andersson och Edward Blom. Han var den ende av jurymedlemmarna som inte blev sjuk.

– Jag får tacka min lyckliga stjärna att jag inte var där just då, men Edward Blom blev riktigt dålig, kanske för att han åt mest, säger han till Nöjesbladet.

– Jag vet inte vems fel det var. När man lagar rått kött eller fisk är det sjukt viktigt att sköta hygienen och hålla köttet kylt, fortsätter han.

Fick stå framme för länge

När Nöjesbladet frågar Ulf Elfving vill han inte känns vid incidenten.

– Min rätt var perfekt. Det är fullständigt uteslutet att det skulle varit något fel på den, säger han.

Men Elfving spekulerar ändå i hur matförgiftningen skulle kunnat gå till och pekar på att maten fick stå framme länge innan den serverades.

– Det var kaos på inspelningen, de prövar ju ett nytt format så det var ju många omtagningar och maten fick stå framme i säkert fyra timmar i strålkastarna innan de åt av den. Och så mycket som de åt under de där dagarna, är det inte konstigt om det känns i magen.

"Ingen annan blev sjuk"

Men Elfving tvivlar på att det var hans råbiff som var boven i dramat.

– Det var ju 25 personer där och vi åt alla av varandras rätter och ingen annan blev sjuk. Det där är något som någon hittat på efteråt för att få publicitet till den där såpan, säger han och skrattar.

ANNONS