Gick in i väggen – släpper skiva med stjärnproducent
Publicerad 2018-06-16
Han gick in i väggen och var sjukskriven i ett år.
Nu är Markus Krunegård tillbaka – och släpper album med stjärnproducenten Patrik Berger under namnet BC Unidos.
– Det har gjort att den här skivan har tagit lite längre tid, säger han.
De blev blåsta på pengar av sin hyresvärd i Los Angeles.
Efteråt, sittandes på verandan med varsin gitarr, bestämde sig Markus Krunegård, och Patrik Berger, båda 39, för att bilda band. De hade känt varandra i många år men aldrig gjort musik ihop.
– Det var lustigt att vi behövde åka till USA för att komma på det. Vi har ju hängt i Stockholm hela tiden, säger Patrik Berger.
I dagarna släppte BC Unidos debutskivan ”Otro Mundo Es Posible” som innehåller samarbeten med artister som The Hives-sångaren Howlin’ Pelle Almqvist och Noonie Bao.
Albumet kommer två år efter att Markus Krunegård, som parallellt med bandet har en strålande solokarriär, kraschade och gick in i väggen. Det tog ett års sjukskrivning att återhämta sig.
”Patrik har varit otroligt stöttande”
Hur mår du nu?
– Jag mår bra. Sådant där tar ju tid, det är inte bara en kort fix, men det har varit ganska speciellt att gå igenom det med Patrik, för det går ju ut över jobb och så.
Han fortsätter vänd mot Patrik:
– Du har varit jävla fin där alltså. Otroligt stöttande.
Patrik Berger beskriver sin upplevelse av kraschen.
– Det jag såg utifrån när du brakade ihop lite grann var din känsla av att inte räcka till någonstans. Det var ju en extra liten krydda som gjorde att det inte fungerade längre.
Vill jobba kollektivt
Bandnamnet BC Unidos kommer från Patrik Bergers och Markus Krunegårds ironiska smeknamn på sig själva.
– Vi kallade oss Bearable och Charisma, alla låtskrivare heter ju något sådant häftigt. Sen förkortade en kompis det till BC i ett mejl, säger Markus.
Unidos bottnar i något djupare.
– Det är väl en flört med tanken på kollektivet. Om vi hjälps åt blir det bättre. Det finns en sådan idé på ett annat plan också. Fokuset på individen leder ju inte någonstans känns det som. Då kan man ju börja med att tänka kollektivt i det man själv håller på med, när man gör musik, säger Patrik Berger.