Anohni: ”Var trött på att ha ett mansnamn”
Publicerad 2016-04-06
Sverigeaktuella artisten var frontfigur i Antony & the Johnsons
Hon har gjort succé som frontfigur i Antony & the Johnsons.
Nu är Antony tillbaka – som Anohni.
– Jag är transperson och att det fanns ingen poäng med att använda ett feminint pronomen och samtidigt ha ett mansnamn, säger hon.
Anohni föddes som Antony Hegarty i Storbritannien 1971. 19 år senare kom det musikaliska genombrottet med bandet Antony & the Johnsons.
Men Antony finns inte längre. I vår släpper den amerikanska artisten sitt första soloalbum ”Hopelessness” under det nya namnet Anohni. Anledningen: hon har länge identifierat sig som kvinna.
– Jag bytte namn privat för ett par år sedan och det här är mycket bättre för mig. Jag var så trött på att ha ett mansnamn, säger Anohni.
Att hitta rätt namn tog tid.
– Det var en långsam process som tog flera år. Jag gillade inte något av de uppenbara kvinnliga versionerna av Antony. Anohni är något jag uppfann själv. Det är inte ens ett riktigt namn, säger hon.
”Glad att jag sa vad jag tyckte”
I januari nominerades Anohni till en Oscar för bästa sång för sin låt ”Manta ray”. Hon blev den första transpersonen någonsin att nomineras till det prestigefyllda priset. Trots det bjöds Anohni inte in för att uppträda, och fick vänta veckor på beskedet på om det.
Då bojkottade hon galan.
– Det hade varit så enkelt för dem att ändra på processen. De hade bestämt från början att jag inte skulle uppträda, varför inte bara säga det? I stället för att låta mig vänta och vara orolig i flera veckor, säger hon.
Anohni kritiserade Oscarsakademien i ett öppet brev. Men i dag är hon inte särskilt besviken.
– Det är inte så meningsfullt för mig. Jag är inte intresserad av att vara deras första transsexuella nominerade. Jag förväntade mig inte att det skulle bli en så stor grej, jag är bara glad att jag sa vad jag tyckte. Det var som att ta tillbaka makten.
”Behöver ett feministiskt parti”
Anohni är född och uppvuxen i New York, men under hela sin karriär har hon varit öppet kritisk mot det amerikanska samhället.
– Jag är inte skyldig Amerika någonting. Jag betalar min skatt, det är allt. Jag ger det landet mycket mer än vad jag får tillbaka, säger hon.
I stället hoppas hon att resten av världen ska inspireras av Sveriges politik.
– Vi behöver den skandinaviska modellen, vi behöver ett feministiskt parti. Åh gud, varje gång jag tänker på det får jag rysningar, vi behöver det så mycket.
Att vara transperson har historiskt sett varit tufft. Har det förbättrats?
– Det beror helt på var du bor och hur din ekonomiska situation ser ut. Om du är ekonomiskt privilegierad är livet bra.
”Hopelessness” släpps den 6 maj. Den 11–13 augusti spelar Anohni på Way Out West i Göteborg.