Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Soundtrack till social ensamhet

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-16

The Radio Dept – ”Clinging to a scheme” Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

POP Fanns det svensk popmusik före 90-talet?

Inte för min generation, den som just nu försöker acceptera att de snart fyller 35 med en sedvanlig blandning av fascination och förtvivlan.

1990 kommer alltid att vara år noll.

Tiden före 80-talets sista nyårsafton dominerades av hårmetal, ”Den vassa eggen” och ANC-galor. Efteråt blev det bättre.

På 90-talet gick svensk pop från svartvit till fyrfärg. Det kom fram unga band och artister som, mestadels inspirerade av Storbritannien och amerikanskt undergroundlarm, lyckades göra musik som brann lika häftigt och starkt som sina internationella förebilder.

Och en tidning, vi kan kalla den för Pop, var kanske det bästa popbandet av alla.

Under en period var popreferenser det viktigaste sättet att skapa sig en modern identitet. De fyllde samma funktion som accessoarer för dagens modebloggare.

Och hur många skivor The Radio Dept än släpper är musiken alltid förankrad i den popkultur som ramade in det tidiga 90-talets explosiva popväckelse.

När sångaren Johan Duncanson får prata om sina favoritskivor i musiktidningen Sonic lyfter han bland annat fram soundtracket till ”Twin Peaks” (1990) och Saint Etiennes album ”So tough” (1993).

Den spöklika melankolin hos poptrion från Lund påminner ofta om atmosfären i David Lynchs tv-serie om mordet på Laura Palmer. Och precis som Saint Etienne använder trion samplingar som sätter låtarna i ett större och mer personligt sammanhang.

Mycket på ”Clinging to a scheme” skulle kunna vara brusiga demos från inspelningarna av ”So tough”. Speciellt när Duncansons lågt mixade röst vävs in i mjuk dub och balearic.

Men det som placerar skivan mitt i 2000-talet är att låtarna är den klassiska rockmusikens absoluta motsats. Här finns ingen utlevelse som man vill dela med sig av framför en packad festivalscen. De gnistrande popmelodierna passar bättre i ett par hörlurar framför hemdatorn.

När The Radio Dept släppte ”Heaven’s on fire” blev singeln världens mest bloggade låt i februari. Och självaste Pet Shop Boys hyllar dem på Twitter.

I den andra världen, den som inte kan mätas genom traditionella hitlistor, är The Radio Dept ett av Sveriges populäraste band.

Och ”Clinging to a scheme” är ett strålande soundtrack till de sociala mediernas ensamhet.

Följ ämnen i artikeln