Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Musiktjänsten Tidal polisanmäls – för 320 miljoner falska streams

Beyoncés och Kanye Wests lyssningssiffror ska ha blåsts upp av Jay Z:s bolag – fick mångmiljonbelopp

Publicerad 2018-05-16

320 miljoner – så många falska streams ska Beyoncé och Kanye West ha fått på Spotify-konkurrenten Tidal.

Nu polisanmäls Jay Z:s musiktjänst av Tono, den norska motsvarigheten till Stim.

– Anklagelserna är så pass allvarliga att vi har valt att anmäla detta till ekobrottspolisen, säger Tonos administrativa direktör Cato Strøm i ett uttalande.

Kanye Wests och Beyoncés album släpptes exklusivt till Tidal och målades ut som räddningen för Jay Z:s streamingtjänst.

Men nu skakas bolaget av en jätteskandal, med just Jay Z:s fru och bästa vän i centrum.

För lyssningssiffrorna kan vara fejkade. Totalt uppges Kanye West och Beyoncé ha fått 320 miljoner falska streams för sina album, enligt ett granskande reportage i norska Dagens Næringsliv.

Så pass allvarligt att vi har valt att anmäla detta till ekoprottspolisen

Nu polisanmäls därför streamingsajten Tidal av Tono som är den norska motsvarigheten till Stim.

– Tono ska tillvarata intressena för de såväl norska som utländska kompositörer, låtskrivare, textförfattare och musikförläggare som vi representerar och det som framkommit i Dagens Næringsliv är så pass allvarligt att vi har valt att anmäla detta till ekoprottspolisen. Vi hävdar att detta också är till fördel för Tidal som hävdar att datan är stulen och manipulerad, säger Tonos administrativa direktör Cato Strøm i ett uttalande.

Kanye Wests album ”The life of Pablo” gick direkt upp på förstaplatsen på Billboard-listan och streamades 250 miljoner gånger på bara tio dagar.

Beyonces album ”Lemonade” streamades 306 miljoner gånger på 15 dagar.

Men enligt Dagens Næringslivs granskning är lyssningssiffrorna kraftigt manipulerade, vilket har lett till att Beyoncé och Kanye West fått stora summor utbetalade på bekostnad av andra, mindre artister i streamingsajtens utbud.

Tidal startades efter att Jay Z köpt den norska streamingsajten Wimp från Aftonbladets norska ägarbolag Schibsted och Tidals huvudkontor ligger fortfarande kvar i Oslo.

Högst sannolikt att manipulationen har skett från insidan

Dagens Næringsliv har via källor i sin granskning kommit över stora mängder data över Tidals användare och lyssnarvanor. En analys gjord av forskare vid institutet för informationssäkerhet och kommunikationsteknologi vid norska universitetet NTNU visar att över 1,7 miljoner användarkonton använts för att skapa över 320 miljoner falska streams.

– Vi kan inte med säkerhet se vilken metod som använts eller varför siffrorna blivit manipulerade, men vi kan se resultatet i de anonymiserade loggfilerna, säger professor Katrin Franke som ledde undersökningen, till Dagens Næringsliv.

I dataunderlaget hittar forskarna inga av de spår som vanligen blir kvar efter tekniska fel, eller hackning.

– Det gör att vi med hög sannolikhet kan utesluta att manipulationen har skett genom en injektion från utsidan. Snarare är det högst sannolikt att manipulationen har skett från insidan, säger Franke till tidningen.

Jag älskar Beyoncé. Men 11 timmar av Beyoncé, nej

De falska streamningarna har uppkommit på olika sätt för Kanye Wests respektive Beyoncés album. ”The life of Pablo” har fått mängder av streamningar registrerade exakt klockan 02 och klockan 05 och då har hundratals streamningar startats parallellt för flera låtar samtidigt från samma användarkonton.

För ”Lemonade” har istället användarens eget lyssningsmönster duplicerats ett stort antal gånger, så att uppspelningen har startats om ett antal minuter senare, men på exakt samma hundradels sekund.

– Jag älskar Beyoncé. Men 11 timmar av Beyoncé, nej, säger Tidal-användaren Tiare Faatea som bor i Washington, när Dagens Næringsliv visar henne Tidal-siffrorna.

Hon ska under samma dag har lyssnat på Beyoncés låtar 180 gånger. Men Dagens Næringslivs och NTNU:s granskning visar på de manipulerade siffrorna. För Tiare Faatea ska inte bara ha börjat om från början varje timme på exakt samma hundradels sekund. Hon ska också ha stoppat första låten efter exakt lika lång tid för att sen börja om från början igen. Och varje gång skippade hon också sista låten.

Tidal-användare från hela världen ska ha fått sina konton missbrukade i skandalen.

Utbetalade miljonbelopp till stjärnornas bolag

Enligt uppgifter till Dagens Næringsliv fick Beyoncés skivbolag Sony totalt 2,5 miljoner dollar, motsvarande nästan 22 miljoner kronor i utbetalningar från Tidal för april och maj 2016.

Och Kanye Wests skivbolag Universal fick 2 miljoner dollar, motsvarande drygt 17 miljoner kronor för februari och mars 2016.

Och eftersom utbetalningarna från streamingtjänsterna baseras på hur stor andel av den totala streamningen en viss artist har, gynnar de manipulerade siffrorna giganterna Kanye West och Beyoncé på bekostnad av artister med färre streams.

Dagens Næringsliv har flera gånger sökt ansvariga för Tidal, men istället för svar på sina frågor har reportrarna hotats med polisanmälningar.

Tidal: En smutskastningskampanj

Tidal har också hotat att stämma NTNU-universitetet om de inte drar tillbaka sin rapport med analysen av de manipulerade lyssningssiffrorna. Men det är inte aktuellt, enligt Nils Kalstad Svendsen som är chef för institutet för informationssäkerhet och kommunikationsteknologi vid NTNU:

– Det är inte upp till oss att dra tillbaka något som helst. Vi står för vad vi kommit fram till, säger han till norska E24.

Tidal har bara valt att kommunicera med Dagens Næringsliv via två amerikanska advokater. Via brev och mail tillbakavisar de tidningens avslöjande och säger att Tidal aldrig har manipulerat eller på andra sätt förfalskat streamingsiffror eller pengautbetalningar.

Tidal hävdar att dataunderlaget är stulet och ofullständigt för de aktuella perioderna och hävdar också att Dagens Næringsliv skulle ha manipulerat datan innan den överlämnades till forskarna på NTNU.

Efter att avslöjandet publicerats har Tidal kallat avslöjandet för ”en smutskastningskampanj” som består av ”lögner och falskheter”.

– Informationen har stulits och manipulerats och vi kommer kraftigt att bekämpa dessa påståenden, säger en representant för streamingsajten till amerikanska branschtidningen Billboard.