Kristersson vill ha överenskommelse med S
Publicerad 2022-06-16
Moderatledaren Ulf Kristersson vill ha en överenskommelse med statsminister Magdalena Andersson (S) om att en regering inte ska tillträda utan stöd för budgeten.
Något tydligt besked fick han dock inte.
I riksdagens frågestund med statsministern konstaterade Ulf Kristersson att det var helt unikt att regeringen i onsdags yrkade avslag på sin egen budgetproposition.
– Det var en talande illustration av regeringens vanmakt och regeringsmaktens förfall. Det är inte hållbart att regeringen klamrar sig fast vid makten när man inte får igenom sin ekonomiska politik, säger han.
Han ställde därefter en fråga till Magdalena Andersson:
Obegripligt och stökigt
– Kan vi två enas om att ingen regering ska tillträda utan att ha säkrat stöd för sin ekonomiska politik?
Magdalena Andersson valde att fokusera på vad som hänt de senaste dagarna.
– Jag tror att många i svenska folket undrar vad som händer i riksdagen just nu och tycker att det är obegripligt och stökigt. Det går inte att säga annat än att det varit ett oerhört komplicerat parlamentariskt läge sedan valet. Min ambition är att bilda en regering som också kan få igenom sin ekonomiska politik, säger hon.
Hon konstaterade att Ulf Kristersson misslyckats att bilda en regeringen.
Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar frågade statsministern om hon är beredd att fortsätta höja pensionerna.
– Är ni beredda att efter valet höja pensionerna med 2 000 kronor per månad? frågade hon.
Kakabaveh igen
– Behöver pensionerna höjas? Svar ja, säger Magdalena Andersson.
Något besked om belopp gav hon dock inte. Socialdemokraterna vill framför allt höja inbetalningarna till pensionssystemet, framhöll hon.
Efter frågestunden fick Magdalena Andersson frågor om kraven från den politiska vilden Amineh Kakabaveh inför nästa omröstning om regeringens ändringsbudget. Hon har krävt att regeringen lovar att inte exportera vapen till Turkiet för att hon ska stödja budgeten.
– Amineh Kakabaveh får välja om hon vill rösta för 1 000 kronor till Sveriges pensionärer med de absolut minsta marginalerna eller inte. Vad gäller frågan om vapenexport till Turkiet så det något som vår myndighet, ISP, beslutar om och där fattar man beslut i varje enskilt fall. Det är ju inte så att vi har något vapenembargo mot Turkiet, säger Magdalena Andersson.
Hon får också frågan om hon är orolig för att Kakabaveh inte ska stödja budgeten.
– Är det nåt man har lärt sig under den här mandatperioden så är det att inte ta någonting för givet, säger Magdalena Andersson.