Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Edit, Edgar

Företag kräver tillbaka sina anställda: ”Kö till toaletterna”

Publicerad 2024-10-30 14.42

Kontorsdags igen?

Företagen har börjat kalla tillbaka sina hemmajobbare till kontoret.

Det uppger facket, som nu larmar om konsekvenserna.

– Det är till och med kö till toaletterna, säger Sveriges Ingenjörers chefsekonom Johan Kreicbergs.

Det som blev norm för skrivbordsjobbare under och efter pandemin börjar nu luckras upp. Allt fler företag vill ha mer kontorsnärvaro på sina arbetsplatser, enligt fackförbundet Sveriges Ingenjörer.

En fjärdedel av bolagen kräver nu att deras anställda kommer tillbaka till kontoren, enligt en enkät som fackförbundet har skickat ut till sina förtroendevalda.

Johan Krecibergs är chefsekonom på Sveriges Ingenjörer.

”Stora negativa konsekvenser”

Beklagligt, tycker facket.

– Det kan få stora negativa konsekvenser. Ingen vinner på att backa in i framtiden, säger Johan Kreicbergs.

Argumenten han för fram är dels att kompetens riskerar att försvinna från företagen med de nygamla kraven. Men också att många bolag har minskat sina kontorsytor, och när man nu tvingar tillbaka personalen finns det helt enkelt inte plats.

Många kontorsjobbare har vant sig vid hemarbete någon eller några dagar i veckan.

– Det våra medlemmar vittnar om är att de inte finns tillräckligt med kontorsplatser och det saknas mötesrum. Vissa vittnar om att det till och med är kö till toaletterna.

Men det finns större problem än så, hävdar Kreicbergs och förbundet han jobbar för. Till exempel att den geografiska rörligheten minskar, att bilpendlingen ökar att arbetsmiljön försämras.

En stor aktör som nyligen begärt mer kontorsnärvaro är Ericsson, med argumentet att de ”tror på det mänskliga mötet”. Tidigare hade de 50–50 på plats och distans, nu kräver bolaget att deras anställda är på plats tre gånger i veckan.

– Vi tror att det händer något bra i det mötet. En stor del av vår verksamhet handlar om innovation och forskning, mycket kan göras på distans men vi tror också att det finns värde i att man ses fysiskt, säger Ericssons presschef Ralf Bagner till Sveriges radio. 

Rusat på börsen – tillåter distansarbete

Johan Kreicbergs ger inte mycket för argumentet och tar Nvidia som exempel. Den amerikanska halvledarjätten vars aktiekurs rusat med 243 procent senaste året.

– Där får alla medarbetare välja om de vill vara på distans hela tiden eller inte. De har uppenbarligen lyckats med sin innovationsförmåga.

Har man inte blivit bortskämd som arbetstagare, är det inte rimligt att arbetsgivaren ska kunna ställa krav på var man ska utföra sitt arbete?

– Det är självklart att arbetsgivaren har rätt att bestämma var du ska arbeta ifrån, det har de rätt att göra. Det är inte det det handlar om. Men när man panikbromsar i vissa företag finns det risk att personalen som har lättast att få tag på ett nytt jobb försvinner. Var fjärde arbetsplats kräver mer kontorsnärvaro, det gör att de tre fjärdedelarna som inte har ändrat blir mer attraktiva.

Gustaf Larsson

Följ ämnen i artikeln