Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Så undviker du bedrägerier utomlands

”Tidsfråga innan du själv blir drabbad”

Uppdaterad 2019-08-08 | Publicerad 2019-07-04

Experterna tipsar: Så undviker du att bli bedragen på semestern.

Under 2018 ökade kortbedrägerierna i Sverige med 28 procent. Samtidigt är fenomenet mycket vanligare utomlands, enligt Stöldskyddsföreningen.

Men hur skyddar man sig? Polisens Jan Olsson och SSF:s Lina Nilsson reder ut.

270 000 anmälda brott 2018 gör bedrägerier till det största enskilda brottet i Sverige, och av den siffran utgör 105 000 fall kortbedrägerier.

– Sen har vi ett mörkertal på det. Det är bara en tidsfråga innan du själv blir drabbad, säger Jan Olsson på polisens bedrägericentrum.

”Ska vara extra försiktig”

Men hur undviker man att bli bedragen, i såväl Sverige som på utlandssemestern? Enligt Lina Nilsson, rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen, kan många brott undvikas genom att vara försiktig med sina kortuppgifter.

– Man ska vara extra försiktig när man handlar i affärer eller på restauranger genom att inte lämna ifrån sig sitt kort, säger hon. 

Håll kortet spärrat

Ett knep som hon själv använder, och som även polisens Jan Olsson tipsar om, är att låta kortet vara spärrat så länge man inte använder det. 

– Är jag utomlands öppnar jag det när jag ska betala för ett restaurangbesök eller när jag ska ta ut pengar på bankomaten, sen stänger jag det igen. Just för att jag är medveten om att alla våra nummer finns där ute på något sätt. Det är bara en tidsfråga att någon kommer åt det, säger Lina Nilsson.

Jan Olsson på polisens bedrägericentrum.

Använd ett särskilt semesterkort

Jan Olssons tips är att ha ett särskilt semesterkort dit man för över sin dagskassa varje dag. Ha inte ett kort kopplat till ditt lönekonto, hävdar han bestämt.

– Om någon stjäl ditt kort kan du inte bli av med mer pengar än det du har fört över, då försvinner inte hela semesterkassan, säger han.

Att använda ett kreditkort kan också vara en extra säkerhet, enligt Lina Nilsson. Dock, understryker hon, uppmanar hon ingen att skuldsätta sig i onödan. 

– Det handlar om att kunna få hem räkningen och sätta sig i lugn och ro innan man betalar. Sen betalar du med pengar som du ändå hade planerat att spendera på semestern. Det tycker jag absolut är en bra idé. 

Tre tips: Så undviker du bedrägerier på semestern

  • Tänk på att skimming av kortuppgifter är mycket vanligare utomlands än i Sverige - håll för handen när du slår koden och lämna aldrig ifrån dig kortet.
  • Om du handlar med kort, använd kreditkort eller kort med chip, och inget kort som är kopplat till ditt lönekonto. Fördelen med kreditkort är att du får hem en räkning som du i lugn och ro kan kontrollera så att inget extra belopp lagts till. Skulle du bli utsatt för bedrägeri blir du då inte av med hela din reskassa. 
  • Bär inte med dig mer kontanter än vad du kan avvara vid en eventuell fickstöld. Förvara övriga kontanter, kort och dina id-handlingar på ett säkert ställe som till exempel hotellets värdebox.

Källa: Stöldskyddsföreningen

Inga anmälda fall av avlästa kort

När kontokort med chip introducerades på marknaden 2017, kom rapporter om att bedragare med hjälp av utrustning kunde skimma andras kort bara genom att stå intill personen. 

Men ännu har inte något fall av denna bedrägerimetod anmälts i Sverige. 

– Det beror på att du inte får tillräckligt med information när du läser av ett sådant kort. Du läser av radiosignalen och i den informationen finns varken pin-kod eller cvc-kod. Då är det inte så många ställen där du kan handla med de uppgifterna, säger Jan Olsson.

Lina Nilsson, rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen.

”Ren skrämselpropaganda”

När rapporterna kom började olika skydd mot detta fenomen marknadsföras och säljas. ”Ren skrämselpropaganda”, kallar Lina Nilsson det.

– Jag tycker inte att man ska varna för brott som inte är ett problem. Däremot ska man reagera om någon står väldigt nära, det kan man alltid ifrågasätta. Att skapa otrygghet och sälja produkter för något som inte är ett problem är ganska upprörande faktiskt, säger hon.

Se upp för gratis wifi-uppkoppling

En annan metod, som enligt Jan Olsson förekommer både i Sverige och utomlands, är att människor luras in på osäkra nätverksuppkopplingar. 

– Just när det är öppna wifi är det inte allt för svårt för den som är lite tekniskt kunnig eller har googlat sig fram till hur man angriper dem som går ut på nätverket, säger han. 

Visst kan man vara inloggad på ett gratis nätverk, men då ska man vara försiktig, fortsätter Linn Nilsson. 

– Du kan gå in på ett gratis nätverk och läsa tidningen och skicka något meddelande, men gör inte bankärenden eller logga in genom bank-id. I och med att det inte är svårt att sätta upp fejkade nätverk och du vet inte vad du går in på, säger hon.