Polisen: ”En flod av bedrägerianmälningar”
Så skyddar du dig mot nätbedrägerier
Publicerad 2019-03-30
Det går inte att skydda sig till hundra procent från nätbedrägerier.
– Det finns fler kortuppgifter till salu än det existerar bedragare nog att hinna använda kortuppgifterna innan utgångsdatum är nått, säger polisens utredare Jan Olsson.
När det handlar om udda summor som dragits från drabbade kunders konton är det troligt att det handlar om en utlandsbetalning.
– Det vill säga att busen sitter i ett annat land. Med hjälp av uppgifterna som våra svenska målsägare lämnar så genomför denne i realtid ett köp, som att fylla på sitt mobiltelefonkort eller vad det månde vara. Det är en möjlig förklaring, säger Jan Olsson på polisens bedrägericentrum.
Att det handlar om relativt små summor gör utredningsläget mycket sämre.
– Ser vi att betalningar gjorts av någon som sannolikt befinner sig utomlands och att de ligger på 700-800 kronor är det osannolikt att någon utreder det vidare. Det är för låga belopp. Sätts det i system och många hundra drabbas tittar man på det utifrån det på de olika bedrägerisektionerna.
– I Sverige ligger 10 000 utredningar i kö just nu. Men det är bara när betalningarna är gjorda i Sverige som man kan åka och gripa någon på en gång. Eller något ärende som handlar om tre miljoner.
Det går heller inte att utreda bort bedrägerierna, menar Jan Olsson.
– Floden av ärenden är alldeles för strid. Vi kommer aldrig att bemästra den.
Jan Olsson menar att sms-bedrägerier fortfarande är en liten del av de cirka 260 000 bedrägeribrott som anmäls varje år. Mörkertalet är stort.
– Men det kommer självklart att öka – det är en liten dator du bär omkring på. Din stora dator har antivirusprogram, det har du inte på din lilla dator: telefonen. Den kommer att bli mer och mer av en angreppsmöjlighet för kriminella. I stället för att du blir av med några tusenlappar på ett kort som banken ersätter när din telefon hackas så tar de ditt liv. Inte bokstavligen, men ditt ekonomiska liv försvinner ju.
Bedrägeriutredarens bästa tips
• Kolla bankens säkerhet. Exempelvis kan inte Nordeakunder handla på nätet utan att öppna bank-id. Om någon kommer över dina kortuppgifter, kan de ändå inte använda dem eftersom busen inte tillgång till ditt bank-id.
• Använd separat kort utan vare sig kredit eller som är kopplade till lönekonto under utlandsresan. För över en mindre summa pengar, bara det du behöver. Då förlorar du bara en mindre summa, inte hela reskassan. Använd kortet på samma sätt i Sverige vid internetköp, sätt bara över den summa du handlar för på kortet.
• Köp varor från erkänt större sajter. Även om varan är billigare på en annan sajt utomlands, det kan bli mycket svårare att reklamera varan. De större sajterna har oftast bättre säkerhet.
– De minsta sajterna behöver inte vara fula i sig, även om sådana finns, men de små har ofta så dålig säkerhet att busarna, hackarna, lägger ut skadlig kod på sajterna som läser av vad köparens kortuppgifter och sen gör de köp med korten, säger Jan Olsson.
• Kryssa ur rutan ”Spara dina kortuppgifter”.
– Fler och fler sajter har en ruta att kryssa i som säger: ”Spara dina uppgifter”. Det där tycker hackarna är suveränt, då vet de att de kan stjäla massor av kortuppgifter på de här sajterna. Det är många som kryssar i rutan, det lovar jag dig.