Thaiörtsallad med friterat ägg

Thailändsk örtsallad med friterat ägg

5 (2 röster)

Thailändsk örtsallad med friterat ägg – här är en riktigt smakrik och läcker sallad. De friterade äggen lyfter salladen och gör den lite matigare. Recept ur kokboken Thai hemma av Tove Nilsson.

– Friterat ägg kanske du inte sett så ofta men tänk ett pocherat ägg fast med lite frasigare yta. Vill du ha salladen vegetarisk är det bara att hoppa över de små goda räkorna. Jag tycker de lyfter smakerna till en lite högre nivå men det är även gott utan, säger Tove Nilsson.

Thailändsk örtsallad med friterat ägg

  • Ingredienser

  • 0.5 dl sesamfrön, rostade och mortlade, gärna svarta och vita
  • 0.5 dl jordnötter rostade , finhackade
  • 4 dl örter, t ex sweet basil, dill, koriander, mynta
  • 2 salladslökar, finstrimlade
  • 4 ägg
  • 1 l rapsolja
  • 1 hel torkad thaichili, röd
  • 1.5 msk ingefära färsk , finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, eller 3 små thaivitlöksklyftor
  • 2 tsk palmsocker
  • 2 msk vatten
  • 2.5 msk fisksås
  • 2 lime, urpressad saft
  • 3 kaffir lime blad
  • 2 msk rapsolja
  • 1 stjälk citrongräs, bankat och finstrimlat. ev 1 msk torkade små räkor
  • 2 schalottenlökar, små och finhackade
  • 150 g rättika
  • 2 morötter

Gör så här