Utan kärnkraftsdebatt stannar centerpartiet
Vi ska sluta att tjafsa om kärnkraften, säger Maud Olofsson.
Hon må låta som en norrländsk bondmora som hyssjar åt ungarna. ”Tjafsa inte, det finns så det räcker åt alla,
både kärnkraft och olja och vindkraft.”
Morsan Maud försöker markera att hon har kontroll över de stridiga viljorna i energi-
debatten. Hon förminskar frågan om vår framtida energiförsörjning till ett ”tjafsa inte”.
Men vad är det hon säger sedan?
”Sluta tjafsa om vi är för eller emot, utan se att vi ska använda så mycket resurser vi bara kan och då får jag leva med kärnkraft, men då får de som tycker om kärnkraft leva med det förnyelsebara…”
Centerledaren Maud Olofsson säger att hon får leva med kärnkraft. Det är som om
Mona Sahlin skulle säga att hon får leva med avtalslösa svartjobbare.
Centerpartiet har i modern tid byggt sin politiska verksamhet kring motståndet mot kärnkraften. Några av oss minns nog kärnkraftsvalet 1976. Då var centern det enda parti som hade en tydlig anti-kärnkraftslinje. Många vänsterväljare valde centern och Thorbjörn Fälldin blev statsminister i en borgerlig regering där centern hade de flesta ministerposterna. Men inte hjälpte det.
Två år senare avgick hela hans regering på grund av kärnkraften. Fälldin blev överkörd av högern, folkpartiet och kärnkraftsindustrin i skön förening. Han lyckades inte stoppa starten av Ringhals och Forsmark.
Men kärnkraftsmotståndet växte och kulminerade våren 1979 i samband med olyckan vid kärnkraftverket i Harrisburg i USA. Olyckan drev fram den svenska folkomröstningen där centern stod bakom linje tre, som ville ha snabb avveckling. Nu blev det linje två som vann med sin mer försiktiga linje och därmed sköt svenska folket helt enkelt upp problemet. Om centern vunnit då, hade Maud Olofsson inte behövt stå där nu och skyla över problemen: ”Tjafsa inte”.
Maud Olofsson kan inte ha glömt april 1986 då kärnkraftverket i Tjernobyl exploderade. Vi fick en förfärlig Valborgshelg det året, när radioaktiviteten blandade sig med röken från vårbrasorna. De flesta av oss gick inte ens ut. Cesium 137 har en halveringstid på 30 år. I delar av Sverige lever man fortfarande med sviterna av Tjernobyl.
Efter valet 1988 kom miljöpartiet in i riksdagen.
I dag står Maud Olofsson på kärnkraftsindustrins möten och säger att hon får leva med kärnkraften.
I dag är miljöpartiet större än centerpartiet.