Mer en kris än sysselsättning

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-13

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Borgs bunt Finansminister Anders Borg presenterade i går statsbudgeten, han har döpt den till ”Från kris till full sysselsättning”.

13 OKTOBER 2010. Anders Borgs budget

Sverige går bra, frågan är på vems bekostnad. Ekonomi är ingen opolitisk lära. Ett: vi vet alla vad som behöver göras, bara inte hur vi ska bli omvalda efter att vi gjort det. Anders Borg kanske tror det.

I gårdagens budgetdebatt verkade Borg nästan förvånad över att han stod där igen – som finansminister alltså. Även Moderaterna är på något plan överraskade över att de lyckats bli återvalda, trots att de utförsäkrat cancersjuka i arbetslinjens namn. Brutaliteten tycks nästan ha förvånat dem själva. Likaså hur de kom undan.

Störst förtroende för alliansen

I en valdagsundersökning gjord av United Minds uppgav 59,9 procent av väljarna att de hade störst förtroende för alliansen gällande den ekonomiska politiken. Bara 26,1 angav oppositionen. Där har ni det rödgröna fiaskot. Oppositionens fullständiga misslyckande med att formulera ett trovärdigt alternativ till Anders Borgs arbetslinje. Ökade klyftor är inte lösningen på Sveriges problem, men hur gör vi i stället?

Ekonomin har återhämtat sig

”Det går bra för Sverige”, konstaterade Borg och han har rätt. Tillväxten ökar och statsfinanserna är i ordning. Svensk ekonomi har kunnat återhämta sig i hög grad eftersom andra regeringar lade fram stora stimulanspaket. Just det som gör att de i dag kämpar med stora underskott. Precis det som Anders Borg brukar håna dem för.

De offentliga finanserna är i ordning ytterst eftersom tidigare regeringar har sparat i ladorna.?”Jag sanerade inte svensk ekonomi för att vi ska sänka skatten för dem som har det bäst ställt”, sa Göran Persson. Men precis så blev det. Tyvärr.

”Från kris till full sysselsättning”, har Anders Borg döpt sin budget till. Titeln är än så länge science fiction. Arbetslösheten är kvar på skandalösa nivåer, svensk arbetsmarknad har sedan krisen 50 000 färre industrijobb och långtidsarbetslösheten är rekordhög. Den försvinner inte bara för att ekonomin lyfter. Och det är inte ens säkert att ekonomin kommer att fortsätta göra det.

Hoten är många

USA har trög tillväxt, hög arbetslöshet och ett handelsunderskott som bara verkar bli större. EU:s problem är välkända. Världens rika länder kommer 2011 att genomföra den största kollektiva budgetåtstramningen på fyra decennier. I många fall kommer det att ske innan ekonomin har tillfrisknat. Hoten är med andra ord många.

I Sverige har vi emellertid en regering som inte tror att det finns andra skäl till sjukdom och arbetslöshet än att folk har för mycket pengar.

Det känns sådär.

KK