Läsarna ska inte behöva rycka in
För många har det som Marianne
Aftonbladet har uppmärksammat fallet Marianne, som tillsammans med sin 6-åriga dotter hotades av vräkning bara dagar före julafton. Allt började med ett brev:
”Jag är en 38-årig mamma som nyligen blev av med mitt jobb efter 16 år på grund av min trasiga rygg. Som det ser ut nu så kommer jag bli vräkt i morgon om jag inte får in min hyra. Jag har fyra kronor kvar.”
För att kunna bo kvar behövde Marianne betala in de 6000 kronor hon var skyldig hyresvärden. Och Aftonbladets läsare ryckte in. Trots att Marianne bara framträdde med förnamn och bild i Aftonbladet blev hon nerringd samma kväll, swish-appen gick varm och inbetalningarna strömmade in.
Flera insamlingar startades på Facebook. Nu är såväl hyresskulden som elräkningen betald. Den lilla familjen kan bo kvar. Dottern fick en fin vit julgran med rosa kulor.
“Jag vet inte hur jag ska tacka alla människor som har engagerat sig. Förut grät jag av desperation och sorg, nu är det bara glädjetårar”, säger Marianne till Aftonbladet.
Det är rörande, och en underbar illustration av människors vilja att hjälpa varandra. Men: läsarna ska inte behöva rädda Marianne.
Ständig ekonomisk stress
Marianne älskade sitt jobb som vårdbiträde, trots återkommande ryggproblem. Hon sjukskrevs och kom tillbaka på 50 procent. Kommunen lovade att omplacera Marianne, men i stället fick hon sparken den sista september i år. Och det finns för många som har det som Marianne. Alltför många måste utöver oron över sin egen hälsa också brottas med en ständig ekonomisk stress.
Den rödgröna regeringen ärvde den skarpa linjen – hårdare regelverk och utförsäkringar – av alliansregeringen Reinfeldt. Efter att i åtta år ha kallat systemet omänskligt plockade man så upp stafettpinnen. “Stupstocken” togs bort, ersättningarna höjdes, men tidsgränserna blev kvar. Problemet med att så många blev hängande i limbo mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan kvarstod.
Kostnader skulle ner
2016 slogs det fast att sjukpenningtal och kostnader skulle ner. Och visst, 7 av 10 som får avslag på sin sjukförsäkringsansökan går nu tillbaka till arbetsmarknaden, enligt Försäkringskassans rapport i november. Men de gör det – precis som Marianne – med en kraftig inkomstminskning. Det gäller framför allt äldre och kvinnor, i branscher som vård, omsorg och service. Jobb som inte sällan sliter på kroppen, men är en grundstomme i välfärden.
Säkerhetsnätet ska finnas där – men inte i form av nödinsamlingar. I ett anständigt samhälle är alla värda att kunna fira jul.