Släpp fångarna loss – riv fängelset Gaza

”Murarna till världens största utomhusfängelse bör jämnas med marken”

ÄNTLIGEN HEMMA I går släpptes den israeliske soldaten Gilad Shalit efter fem år i palestinskt fångenskap. I utbyte släpper Israel samtidigt 1 027 palestinska fångar. Överenskommelsen är ett steg i rätt riktning för fortsatta fredsförhandlingar.

Den 25 juni 2006 tillfångatog Hamas den israeliske soldaten Gilad Shalit. Han var då 19 år. I går frigavs han i en omfattande fångutväxling där Israel släpper 1 027 palestinska­ fångar som motprestation.

Israel borde släppa resten av Gaza fritt, murarna till världens största utomhusfängelse bör jämnas med marken.

Gilad Shalit har under sina drygt fem år i fångenskap blivit en symbol. De tusentals­ palestinier som sitter i israeliska fängelser är i västvärldens rapportering oftast ansiktslösa och namnlösa. Men för många palestinier är alla fängslade i praktiken krigsfångar. Det är också­ den logik fångutväxlingen följt.

En stor uppoffring

Israel har inte varit beredda att släppa de högsta palestinska ledarna, som Marwan­ Barghouti, och inte de som uppfattats utgöra stora direkta säkerhetshot.  Trots det kommer en stor grupp av de som släpps inte att få återvända till landet­ av säkerhetsskäl.

Beslutet har varit en stor uppoffring för det israeliska samhället.

I förrgår avslog Israels högsta domstol överklaganden från familjer som själva drabbats av terror och inte ville att förövarna skulle släppas. Domstolen motiverade sitt beslut med att detta är politik och inte juridik. Premiärminister Benjamin Netanyahu har uttryckt förståelse för invändningen. Men beslutet ligger fast.

Ett steg i rätt riktning

Fångutväxlingen kan betyda en nystart i fredsarbetet mellan Israel och palestinierna.

Även om Israel inte förhandlat direkt med Hamas går det inte att komma ifrån att de utgått från samma förhandlingsbord. Och att lösningen är gemensam. Det är ett steg i rätt riktning.

Israel borde nu ta tillfället i akt och tänka­ om på tre viktiga punkter.

Den första är att omdefiniera sitt förhållningssätt till Hamas.

Hittills har Israel i praktiken försökt tänka bort Hamas. Det är inte hållbart och att helt isolera Hamas har inte fungerat.

Omöjligt att leva ett normalt liv

Det andra är att häva blockaden av Gaza­. Läget har blivit bättre sedan villkoren lättades 2010 och öppningen av en gränsövergång till Egypten 2011. Men blockaden gör det fortfarande omöjligt för invånarna i Gaza att leva ett vanligt liv.

Det tredje är att bosättningarna på ockuperad­ mark måste upphöra.  Särskilt de senaste byggplanerna i Östra Jerusalem har väckt mycket vrede både i och utanför Palestina.

Samtidigt måste Hamas erkänna Israels rätt att existera precis som PLO tidigare gjort. Både palestiniernas krav på att få bli medlemmar i FN och den arabiska våren har öppnat nya möjligheter till en lösning av konflikten.

Gårdagen ger hopp om att de möjligheterna kanske tas tillvara.

Följ ämnen i artikeln