Den sorgsne statsministern

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2009-12-21

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Krisen för regeringen beror på att jag varit för frånvarande i Sverige”, säger Fredrik Reinfeldt.

21 DECEMBER 2009. Regeringens kris

”Jag ber om ursäkt för att jag inte leder”, sa den allvarsamme Fredrik Reinfeldt i ett oväntat infall av självironi. Han kommenterade sin och sin regerings usla opinionssiffror i Tomas Rambergs radiointervju i lördags.

Den minskande sympatin för regeringen beror, sa Reinfeldt, på människors oro. Statsministern som intresserar sig för enklare psykologi såg framför sig ett folk, ängsligt för nedgången i ekonomin och för de reformer regeringen genomför. Folket oroas av förändringar, löd budskapet. Troligen har det att göra med innebörden i det borgerligheten av någon anledning kallar reformer: drastisk försämring av a-kassa, inhuman exklusion av sjuka, urholkning av trygghetssystemen och explosiv ökning av utanförskapet.

Reinfeldt formulerade sig politikerklassiskt: Vi har inte nått ut med vårt budskap. Här är han onödigt självkritisk. Kommunikationen har fungerat perfekt. Mottagarna har lyssnat och sagt nej till budskapet.

Brist på engagemang

”Krisen för regeringen beror på att jag varit för frånvarande i Sverige”, säger Reinfeldt med en kombination av självförtjusning och nedlåtande kritik mot övriga ministrar. Statsministern har, som han alltid säger, varit ”på plats” i EU och världspolitiken. En förhoppning var att han skulle lysa på de scenerna och uppfattas som en statsman. Så blev det inte. Ordförandeskapet i EU sammanfattas av de flesta bedömare som gedigen teknokrati och brist på engagemang. Som Reinfeldt själv.

Något sorgset konstaterade Reinfeldt: Folk hade annat att diskutera vid köksborden än EU. Än dystrare skildrade han miljökonferensen och fiaskot i Köpenhamn. ”Det här med trycket” fungerade inte i USA; folk bryr sig inte om miljön. Och Kina tänker mest på sig självt, helt oberoende av inhemska eller utländska miljökrav. Reinfeldt ville dock understryka sina goda relationer med Etiopiens miljöansvarige. Ett hopp för framtiden, får man anta.

Har en hink att ösa ur

I förbigående noterade Reinfeldt att Obama ”ändå är en positiv kraft”. Men, sa Reinfeldt och blev filosofisk: Obama har som alla ledare en hink att ösa ur och engagemanget för sjukförsäkringen är så stort att hinken håller på att bli tom.

Den svenska statsministern har därmed gjort ideologi av Harry Belafontes och Odettas gamla klassiker: There’s a hole in the bucket”.

Han har ännu några månader på sig att täta hålet.

OS