Simsalabim är inte nog, Borg

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-17

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Trollkonstnär Anders Borg presenterade nyligen ett grandiost förslag i Financial Times om hur hjälp till krisande länder ska finansieras genom straffavgifter från dem som inte sköter sig.

17 DECEMBER 2010. Eurokrisen

Fredrik Reinfeldt är i Bryssel för dramatiskt möte med Europeiska rådet och det har knappast varit den europeiska politikens värdigaste höst. Visserligen har EU lyckats avvärja ett antal katastrofer, men det har mest handlat om att köpa tid.

I Sverige har debatten om eurons problem hela tiden varit märklig. Mona Sahlin och Thomas Östros har varit fullständigt eniga med Anders Borg och Fredrik Reinfeldt om att krisen beror på att vissa länder har ”misskött” sina statsfinanser. Och det stämmer inte.

Vill trolla

Grekland har visserligen ett underskottsproblem, men Irland har ett bankproblem, Portugal har ett problem med stora skulder i privat sektor och Spanien har en kombination av alla tre.

Anders Borg presenterade nyligen ett grandiost förslag i Financial Times om hur hjälp till krisande länder ska finansieras genom straffavgifter från dem som inte sköter sig.

Problemet är att de flesta krisande länder visst skötte sina statsfinanser. Spanien och Irland hade knappt behövt betala en krona till Borgs magiska fond men skulle sedan alltså ändå räddas med pengarna ur den. Eller?

Ingen pratar bank

I själva verket var det först efter finanskrisen som statsfinanserna kollapsade: regeringar tvingades rädda banker och hantera massarbetslöshet. Sedan har EU:s banksystem så lite kapital att det knappt kan ta några förluster – samtidigt som det är så sammanlänkat att problemen i ett enskilt land ganska snabbt hotar helheten.

Men ingen pratar om bankerna. Det är mycket roligare att prata om slarviga sydeuropéer som måste ”skärpa sig”, samt hur vi ska trycka till dem genom att dra in deras rösträtt (ett förslag som bland annat Mona Sahlin har förespråkat).

Den permanenta krisfond som EU nu diskuterar borde utformas så att den kan gå in och rädda krisande banker - inte bara krisande länder (som fått problem pågrund av krisande banker).

I praktiken skulle det göra att EU reglerar medlemsländernas banker, men det är mycket bättre än att EU kontrollerar medlemsländernas nationella finanspolitik. Och det är i hög grad alternativet. Bryssel ska inte förhandsgranska svenska budgetar, bättre att de är med och reglerar Europas banksystem.

S borde begripa

Skuldkrisen handlar inte om att oansvariga regeringar misslyckades med att hålla nere underskotten. Den handlar om att ansvariga regeringar tvingades rädda oansvariga finansmarknader. Det är där problemet ligger.

Åtminstone Socialdemokraterna borde begripa det.

KK