Skärp straffen för hedersvåld

Det är tio år sedan Fadime Sahin­dal mördades av sin egen pappa. Ett fruktansvärt uppvaknande för hela Sverige. Hennes porträtt, som i regnet ser ut att gråta, går inte att glömma. Vid begravningen bars den svarta kistan enbart av kvinnor.

I år går Aftonbladets jämställdhetspris Årets Wendela till Systerjouren Somaya. De stöttar främst kvinnor som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck, precis som Fadime var.

Hon vägrade gifta sig med en kusin och blev kär i en svensk kille. När förhållandet uppdagades blev Fadime misshandlad och hotad av sin pappa och andra i släkten.

Hon polisanmälde och 1998 dömdes pappan för olaga hot. En av hennes bröder dömdes för olaga hot, misshandel och övergrepp i rättssak.

Fadime vägrade låta sig tystas och ­berättade både i media och i Sveriges riksdag. Hon mördades 21 januari 2002.

Men vi hade inte vetat, inte förstått, ­inte engagerat oss tillräckligt. Säkert med goda avsikter, vi ville inte gå Sverige­demokraternas ärenden, stämpl­a ­hela grupper och sprida för­domar. ­Resultatet blev att vi svek alla de som levde som Fadime.

Systerjouren Somaya hjälper unga tjejer

i Fadimes situation med skyddat boende, stöd och kunskap. En kamp i vardagen, utanför strålkastarljuset, för precis de värden vårt samhälle ska stå upp för.

De har krävt en särskild brottsrubricering för hedersbrott. Det vore en tydlig signal på hur allvarligt Sverige ser på frågorna.

Våld och förtryck i hederns namn är alltid oacceptabelt. I Sverige väljer man själv vem man vill älska. Det är vårt ­gemensamma ansvar att den rättig­heten inte kränks.

Följ ämnen i artikeln