Stockholmarna ska faktiskt inte gnälla

Det handlar om rättvisa, inte bankomater

Rika kommuner borde betala mer till utjämningssystemet. Det förslaget fick civilminister Erik Slottner i veckan av en statlig utredning.

Civilminister Erik Slottner vill verkligen att vi ska veta att förslaget inte kommer från regeringen. Att man inte bestämt sig. När han i veckan fick förslagen från den parlamentariska Utjämningskommittén betonade han den saken med eftertryck.

Det är lätt att förstå kristdemokraten Slottners tvekan. Det han fick i sin hand är en riktig politisk stinkbomb som dessutom lär röra upp starka känslor i regeringen.

Det är kommuner och regioner som ska se till att medborgarna får det vi har rätt till av välfärd. Saker som de flesta tycker ska vara likvärdiga, oavsett var vi bor.

Det är därför vi betalar kommunalskatt.

Villkoren varierar

Problemet är att förutsättningarna varierar. Vissa kommuner har fler äldre, andra har många invånare med höga inkomster. Och kommunerna är olika stora. På många håll är det glest mellan människorna.

Allt påverkar förutsättningarna för den kommunala servicen. Och kostnaderna. Därför finns ett utjämningssystem. Utredningen Slottner fick i sin hand konstaterar att det inte räcker för att jämna ut villkoren.

I Degerfors betalar invånarna 35,3 procent skatt till kommunen och regionen. I Österåker betalar man 28,98 procent.

Stora skillnader

Ingen inbillar sig att skillnaden beror på att den kommunala servicen i Degerfors är så mycket bättre. Eller på att politikerna i Åkersberga är så mycket skickligare.

listan över kommuner med högst skatt hittar vi förutom Degerfors också Dorotea, Åsele och Sorsele. I sin ände av listan trängs Österåker med Vellinge, Kävlinge och Solna. Man behöver inte vara professor i kulturgeografi för att ana ett mönster.

Utjämningskommittén föreslår att rika kommuner ska betala lite mer till systemet, och att fattiga ska få lite mer. Och det är här den politiska dynamiten finns apterad.

Retar stockholmsmoderater

Det finns ingenting som retar moderater från Stockholmsregionen mer än just utjämningssystemet. Och i Moderaterna är det stockholmarna som bestämmer. När det dåvarande moderata regionrådet Irene Svenonius beklagade sig över att Stockholm användes som bankomat sa hon vad andra moderater tänker.

Det är förstås trams. Resten av Sverige subventionerar huvudstaden med statliga jobb. Stockholms huvudkontor lever på produktion i andra delar av landet och naturresurser som gör landet rikt finns inte i storstan.

Men det är inte poängen. Den är i stället att om vi är överens om att människor ska kunna leva i hela landet, och att välfärden är till för alla, måste vi hjälpas åt att betala. Det kräver mer statliga pengar till kommuner och regioner. Men det kräver också ett rättvist utjämningssystem.

Nu är det Slottners jobb att få till det. Vare sig hans regering vill eller inte.


I veckan fick civilminister Erik Slottner Utjämningskommitténs betänkande. Utredningen föreslår förändringar i systemet som ska jämna ut förutsättningarna mellan olika kommuner. Rika kommuner ska betala mer, fattiga få lite mer.

Är dagens system rättvist eller behövs det mer utjämning? Är det rätt att pengar som betalats i kommunalskatt kan gå till en annan kommun? Och borde staten ta ett större ansvar.

I chatten diskuterar Ingvar Persson det kommunala utjämningssystemet med läsarna.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    5 juli09.29

    Det är dessvärre allt vi hinner i dagens chatt. Jag vill tacka alla som bidragit med frågor och synpunkter. Och vi kan som sagt räkna med mer debatt om det kommunala utjämningssystemet. Det blir det alltid.

  • 5 juli09.27

    Vore det inte bättre med en statlig skatt, lika för hela landet. Som staten fördelar ut till kommunerna efter behov.

    Leif

    Hej Leif.

    Jag tycker som sagt inte det, trots att det vore en enkel lösning. Däremot anser jag att staten måste ta ett större ansvar.

    Ingvar Persson
  • 5 juli09.26

    Nu kommer säkert någon gnälla på Malmö. Låt mig då passa på att säga att anledningen till att Malmö får mycket pengar till stor del beror på att en del jobbar i Danmark och därför inte betalar kommunal skatt i Malmö. För att kompensera för det så får man pengar genom utjämningssystemet.

    Mathias K

    Hej Mathias.

    Som du ser i chatten gissar du rätt. Det finns synpunkter på Malmö.

    Ingvar Persson
  • 5 juli09.25

    Självklart behövs utjämningssystemet. Däremot bör Norrländska kommuner betala utjämning till södra Sverige och inte som nu få bidrag. Sverige bygger på att alla skall ha det lika skriver du, ändå är elen så mycket billigare i elområde 1 och det planeras nya industrier som kommer kräva än mer el vilket påverkar hela Sverige. Allt handlar inte bara om kommunal service utan minst lika mycket om dagliga saker.

    PelleW

    Hej Pelle.

    Nu betalar ju inte kommunalskatten elräkningen. Men visst behöver elsystemet uppgraderas. En första åtgärd skulle ju vara att genomföra det förslag till kommunal ersättning för vindkraft som ligger på regeringens bord. Förhoppningsvis skulle det betyda mer elproduktion, inte minst i södra Sverige.

    Ingvar Persson
  • 5 juli09.22

    Jag flyttade till Sthlm för 2 år sen från Östersund. Om folk i glesbygden visste hur det är att bo i Sthlm skulle det bli revolution. Vårdcentralen är tillgänglig på chat hela dagarna, varje dag, inte bara telefontid 2 timmar ibland endast vissa dagar i veckan. Kollektivtrafik dygnet runt OCH jag får behålla 1000 kronor mer i månaden på samma lön. En högst vanlig lön. Något måste göras. Kanske våga kasta ett getöga i alla fall ett getöga mot Norge?

    Nybliven 08

    Hej 08.

    Kul att du verkar trivas. Man kan väl tillägga att det finns baksidor med att bo i en stor stad också. Bostadspriser, pendlingsavstånd och annat för att ta några exempel. Men visst vore det rimligt att titta lite mer på hur regionalpolitiken sköts i till exempel Norge.

    Ingvar Persson