Tredubbel förtroendekris i Storbritannien

Den lilla tanten i vitt på båten ute i Themsen var tio år när det stod klart att hon en dag skulle bestiga tronen. Hennes farbror hade abdikerat efter en romans med den frånskilda amerikanskan Wallis Simpson. Hennes stammande far tvingades ta på sig den brittiska kronan. Hon var nitton när hon sprang genom Londons gator och firade segern över Nazityskland, tretton när hon blev kär i mannen hon sedermera gifte sig med och ohyggligt förvånad när tre av hennes fyra barn skilde sig under de ena klibbigare omständigheterna efter de andra.

Nu firar drottning Elizabeth 60 år på tronen. Senast en regent satt så länge var drottning Victoria 1897 och firandet inbegrep garanterat inte en jubileumskonsert organiserad av Gary Barlow från det gamla pojkbandet Take That. Barlow som har fått förneka att han tog uppdraget för att öka sina chanser att bli adlad har även skrivit den relativt förfärliga jubileumssången ”Sing” tillsammans med musikalkungen Andrew Lloyd Webber.

Videon inbegriper prins Harry på tamburin. Till prinsens heder måste dock sägas att han rodnar hel vägen upp till hårfästet.

En miljon människor samlades för att se drottningen glida fram i parad tillsammans med tusen andra båtar i ösregnet i lördags. 86:åringen rörde inte en min. 71 mindre härdade fick dock föras till sjukhus för att de blivit så nedkylda.

Sedan prins Charles fångades på band yppande sitt berömda ”jag vill reinkarneras som din tampong” till älskarinnan Camilla Parker Bowles har mycket hänt. Då slog monarkin alla rekord i impopularitet. Nu äter folk trekantiga gurkmackor med sina grannar under flaggor och ballonger.

Det kanske inte är så konstigt. Storbritannien befinner sig i en tredubbel förtroendekris.

Ekonomin har rasat och ingen kan riktigt svara på hur den ska återhämta sig. Samtidigt har förtroendet för politiken inte återhämtat sig från 2009. Då visade det sig hur parlamentsledamöterna lät skattebetalarna stå för privata utgifter som får en Toblerone att framstå som en liten bit mjölkchoklad: Ombyggnad av privata tennisbanor, hundratals kilo gödsel, porrfilmer och stora mängder kakor.

Och som om ekonomi och politik inte vore nog har även förtroendet för medierna kollapsat. Världens mäktigaste medieägare Rupert Murdoch tvingades lägga ner sitt flaggskepp News of the World efter att det visade sig hur tidningen satt i system att hacka mobiltelefoner. Kriminalitet verkar ha varit arbetsmetod inom stora delar av den brittiska pressen och skandalen bara fortsätter.

Finns det överhuvudtaget någon man kan lita på?

Det är kanske inte konstigt att britterna vänder sig till den lilla tanten i vitt. När hon tillträdde hette premiärministern Winston Churchill. Hon har alltid funnits där.

Jamaica meddelade nyligen att man inte längre vill ha Elizabeth som drottning och Australien går i liknande tankegångar. Men i Storbritannien står monarkin stark. I alla fall så länge drottningen lever. Idén att låta Charles bli kung ogillas av de flesta.

Det är det ögonblicket som Storbritanniens få men mycket strävsamma republikaner hoppas på. De kan få vänta länge.

Drottningens mamma blev 101 år gammal.

Följ ämnen i artikeln