Livsfarligt att svika Grekland

Publicerad 2011-10-26

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Det efterlängtade ljuset i tunneln tycks fortfarande långt borta”

En ung man utan något att förlora – I Grekland finns det hundratusentals sådana. För att lösa krisen krävs solidaritet i Europa.

Gårdagens EU-toppmöte om Grekland var knappast det sista. Det efterlängtade ljuset i tunneln tycks fortfarande långt borta.

EU:s högsta ledare har träffats två gånger på fyra dagar, Europas kris är ­politisk snarare än ekonomisk. De åtgärder som diskuteras nu borde genomförts från början.

Europas ledare har heller aldrig vågat ta debatten om varför åtgärderna  är nödvändiga. Fegheten öppnar för populister och fördomar mot Grekland och det ­grekiska folket.

Vandringshistorier sprids om att ­greker är lata, har höga löner och går i pension tidigt.

Grekerna jobbar längst i Europa

Men vandringshistorierna ljuger.

Enligt statistik från OECD har grekerna tvärtom längre arbetsvecka än övriga Européer. Vill man hitta några som ­jobbar mer får man åka till Sydkorea.

Lönen i privat sektor är i snitt 7 600 ­kronor i månaden. Pensionsåldern är i praktiken 61,4 år, jämfört med snittet i Europa på 61,1 år.

Greken tjänar mindre, jobbar mer och går i pension senare än övriga i Europa, ändå sprids fördomarna.

Solidaritet mellan folk

Europas ledare borde förklara varför det vore livsfarligt att svika Grekland.

Det europeiska löftet handlar inte ­bara om en gemensam marknad. Grunden är solidaritet mellan Europas folk. Insikten att vi inte klarar att lösa våra problem var och en för sig. Erfarenheten att det gått åt pipsvängen när vi försökt.

Att svika Grekland vore att svika den framgångssaga som det europeiska projektet är. Det har gett fred och ökat välstånd i över 60 år. Många fler länder vill vara med.

Den utvecklingen är inte för evigt. Om inte Europa klarar krisen nu kommer ­stater söka sig andra vägar. Det är detta som står på spel nu.

I Greklands närområde finns flera ”frusna” konflikter, som det delade ­Cypern och Kosovokonflikten. Dessutom finns den komplicerade relationen mellan Grekland och Turkiet.

Området är Europas gränsland mot Svarta havsregionen och norra Afrika. Transitland för stora flyktingströmmar såväl som viktig handel.

Ett grekiskt sammanbrott mitt i denna krutdurk är ingen upplyftande tanke, men förmodligen inget ekonomerna har med i sina beräkningar.

De har inte gjort något fel

Den farligaste varelsen i världen är en ung man utan något att förlora, sägs det.

I Grekland har 400 000 människor förlorat jobbet på ett år. En fjärdedel av befolkningen lever i fattigdom. Dessa människor har inte gjort något fel men får ändå betala priset för den kris bankerna skapat.

Fler bördor på vanligt folk är knappast lösningen.

Ordet ”solidaritet” lär finnas på alla EU:s språk. Det vore trevligt att höra det lite oftare.