Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Att sjuka döms till fattigdom är sjukt

Moderaternas misstroendehot löser inte sjukförsäkringskrisen

Uppdaterad 2019-05-21 | Publicerad 2019-05-17

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Annika Strandhälls aviserade förändringar av Försäkringskassan kommer för sent.

I onsdags avslöjade Expressen att tjänstemän vid Försäkringskassan anklagar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för att ha vilselett konstitutionsutskottet när hon frågades ut om regeringens beslut att sparka myndighetens förra chef Ann-Marie Begler. Nu vill Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna avsätta Strandhäll genom en misstroendeförklaring.

Det är udda. Konstitutionsutskottet – som leds av moderaten Karin Enström – är ännu inte klara med sin granskning av turerna kring hur det gick till när Begler sparkades. I stället för att invänta KU:s slutsatser så låter man medieuppgifter formulera misstroendeförklaringen. Man törs gissa att det är de moderata opinionssiffrorna som de ser ut med en dryg vecka kvar innan EU-valet som styr Ulf Kristerssons agerande.

Sjuka ska drivas till Arbetsförmedlingen

I veckan kunde Sveriges radios program "Studio ett" berätta om den 60-årige bilmekanikern Thomas. Han har jobbat sedan han var 15 år, och arbetet har tagit ut sin rätt. I dag har han kronisk reumatisk värk, tvingats transplantera en njure, fått en tumör i ryggen och lider av kraftiga diarréer.

Men på grund av stenhårda regler så kan han inte få sjukersättning. I stället måste hans fru jobba extra för att försörja dem.

Varenda dag hamnar människor i kläm på grund av Försäkringskassans allt hårdare bedömningar. De är för friska för att få sjukersättning eller sjukpenning, men för sjuka för att kunna arbete eller söka jobb.

Det handlar om handläggare som inte förväntas acceptera sjukas smärta eller vårdens sjukintyg. Det handlar om föreställningen att människor som uppenbart inte är i stånd att arbeta ändå ska drivas i väg till Arbetsförmedlingen. Och det handlar om människor som får se sin ekonomi smulas i bitar när de utförsäkras.

ETC avslöjade i fjol att man på ett av Försäkringskassans kontor instiftat en “medbedömargrupp” som särskilt granskade varje förlängd sjukpenningsperiod och alla beviljanden av sjukpenning till arbetslösa. Det uttalade målet med gruppen var är att öka andelen avslag. Den handläggare som ordnade riktigt många avslag fick påökt på lönen.

Det är sådana här saker som är det verkligt besvärliga för Försäkringskassan. Och det handlar om politik.

Människofientlig kultur

Ödeläggandet av socialförsäkringssystemet var kärnan i regeringen Reinfeldts politik och regeringen Löfven – som både tillsatte och avsatte Ann-Marie Begler som generaldirektör för Försäkringskassan – har inte på något sätt lyckas förändra det. I stället blev myndigheten under Begler ännu mer nitisk i sin jakt på sjukskrivna. Dessutom har en människofientlig kultur tillåtits växa fram, vilket ETC visat.

I dag har Försäkringskassan en ny chef, Nils Öberg. Målet att tvinga ner sjukpenningstalet till nio dagar har nu äntligen avskaffats och Annika Strandhäll har öppnat för att låta fler få sjukersättning.

Det är verkligen hög tid.