Tryck plattan i mattan, Magdalena Andersson
Det är för tidigt att strama åt
De flesta kommentarer till Magdalena Anderssons budget kunde ha skrivits redan när kräftorna till regeringens överläggningar på Harpsund fiskades. Svenskt Näringsliv tycker att det är för lite pengar till företagens klimatomställning. Almega tycker för mycket pengar går till föräldrar och sjuka. Och TCO tycker att det krävs mer för att skapa ett tryggt arbetsliv.
Det är klart att det gör. Inte ens med 74 miljarder på fickan kan en finansminister tillgodose alla förväntningar som finns på henne.
Regeringen själv betonar fyra rubriker i den budget man nu har presenterat. Det handlar om klimatomställning, arbete, välfärd och trygghet. Mycket riktigt finns det också pengar till klimatinvesteringar och infrastruktur och satsningar på arbetsmarknadspolitik och utbildning. Villkoren i sjukförsäkringen förbättras och så sent som idag fick vården ytterligare fem miljarder.
Polisen får alltid pengar
Dessutom satsas det på rättsväsendet Det gör det numera alltid när pengarna ska fördelas.
Den politiska oppositionen hade förstås valt andra politiska lösningar, men i grunden är det svårt för någon att invända mot de fyra prioriteringar som regeringen gör i årets budget. Det gäller också en femte, outtalad, prioritering.
Magdalena Anderssons budget, sannolikt hennes sista som finansminister, är en tung fot på den ekonomiska gaspedalen. Trots att tillväxten i år beräknas bli över fyra procent och trots att allt fler branscher nu talar om att man är tillbaka ökar den offentliga skulden nästa år.
Det finns olyckskorpar som kraxar om inflation, skenande statsskuld och allmän moralupplösning i finanspolitiken.
De har fel.
Ekonomin har klarat sig
Det är sant att mycket av ekonomin, till stor del på grund av politiska åtgärder, har klarat pandemikrisen skapligt. Det är också sant att det nu råder brist på både arbetskraft och insatsvaror i många branscher.
Men det är också sant att Sverige fortfarande har en förfärande hög arbetslöshet, och att allt fler är utan jobb under väldigt långa perioder. Det är dessutom sant att den svenska statens ekonomi trots satsningarna de senaste åren är ramstark. Enligt finansdepartementet går budgeten med överskott redan 2023.
Att skynda sig att avveckla stimulanserna efter en kris kan vara lika förödande som att dröja med att sätta in dem. Magdalena Andersson kan gott hålla kvar foten på gaspedalen ett bra tag till.