Förbjud rökning på uteserveringar

Passiv, sunkig rökning kan förstöra den bästa utemåltiden i sommar.

En röksugen bordsgranne kan snabbt förvandla en trevlig middag till en rökig mardröm. På svenska krogar och restauranger har det sedan 2005 varit förbjudet att röka. Men inte på uteserveringarna. Här är det fortfarande fritt fram att ta ett bloss. Det innebär att personal och restauranggäster som vistas runt rökarna utsätts för ofrivillig passiv rökning.

Trots att allt färre svenskar röker är det fortfarande ett allvarligt folkhälsoproblem. Socialstyrelsen visar i en studie att tobaksrökning dödade 12 000 rökare per år under 2010-2012. Under samma period insjuknade runt 100 000 människor i rökrelaterade sjukdomar som lungcancer och hjärtinfarkt.

New York förebild

Även passiv rökning har negativa effekter på hälsan. Tobaksröken innehåller över 4000 kemiska ämnen och ett femtiotal beräknas vara cancerframkallande. 2011 fattade politikerna i New York ett beslut om att sätta stopp för passiv rökning utomhus. Därför infördes rökförbud på allmänna stränder, uteserveringar, parker och platser som Times Square.

Ett liknande förbud borde politikerna i Sverige kunna införa. Inte minst för att det skulle förändra människors attityder. Det finns nämligen ett klart samband mellan ökade restriktioner och minskad rökning. Ungefär en miljon svenskar röker cigaretter dagligen - jämfört med 1980 - då var tredje vuxen var rökare.

Socialt beteende

Forskning har på senare år kommit fram till att tobaksberoende handlar främst om det sociala. De kemiska ämnena i cigaretten skapar visserligen ett sug - men det gör även vanan att alltid röka i ett visst socialt sammanhang.

Ett förbud på uteserveringar skulle därför göra stor skillnad - både för rökarna själva men också för omgivningen.

Visserligen känner många till de skadeffekterna som rökning innebär men vilka som röker är kopplat till kön, klass och utbildningsnivå. Socialstyrelsens Folkhälsorapport från 2009 visar att rökning minskade i samtliga grupper utom kvinnor med enbart grundskoleutbildning. Att fimpa cigaretten är därför en fråga om en jämlik hälsa.

Utredning i oktober

För två år sedan gav regeringen uppdrag åt Folkhälsomyndigheten att föreslå åtgärder mot passiv rökning. Utredningen kommer att presenteras i oktober i år. Förhoppningsvis presenterar utredarna, i likhet med New York och många andra städer i världen, att det är dags att fimpa cigaretten på allmänna platser.

Sommaren är kort i Sverige, under de få månaderna borde alla få njuta av utomhusmiljön utan snuskiga rökmoln.

Följ ämnen i artikeln