Vårdpolitiken behöver vård

Vårdplatserna i Sverige minskar och har gjort det konstant ­under tio år, enligt ­statistik från Sveriges kommuner och landsting som presenteras i Dagens ­Nyheter.

I genomsnitt är antalet disponibla vårdplatser per 1 000 invånare 2,7 i Sverige. Det är under EU:s genomsnitt – 5,3 – enligt en OECD-rapport.

I en internationell jämförelse hamnar vi i botten när det gäller antalet vård­platser. I topp ligger Tyskland, men även grannländerna Norge och Danmark har många fler vårdplatser än vi. I Finland har man mer än dubbelt så många som i Sverige.

Det borde inte komma som någon överraskning, inte när melodin för ­tiden heter ”rationalisering”.

I dag står personalen för 70 procent av den svenska vårdens ­kostnader och när politiker vill ”rationalisera” och ­”effektivisera” är det här man skär ner och stramar åt. 

På Aftonbladets debattsida i dag ger specialistsjuksköterskan Päivi Vilkkavaara en otäck inblick i vårdens vardag, en berättelse om hur politiskt moti­verad prispress och jakt på kostnads­effektivitet urholkat vårdkvaliteten.

I sommar kommer många att få ­känna av det.

Facket Vårdförbundet menar att ­personalbristen under semesterledigheten aldrig varit så stor som i år. Hela 90 procent av fackets lokala distrikt är av åsikten att patientsäkerheten kommer att försämras i sommar.

Bara på de sju regionsjukhusen saknas det över 470 sjuksköterskor – och över 1 650 vårdplatser måste stängas.

Svensk vård riskerar att kollapsa ­under trycket av krympande resurser, minskad bemanning och ekonomiska styrmodeller där patienterna kommer i andra hand.

Det behövs en ny politik för vården.

Följ ämnen i artikeln