Utan förhandlingar återstår bara strejk

Landet drar en suck av lättnad.

Det blir ingen strejk på Sveriges ­Radio och SVT. ”Melodikrysset” och Claes Elfsberg är räddade.

I sista stund gav arbetsgivarna upp motståndet mot att alla anställda ska garanteras en löneökning.

Det är märkligt vilken övertalningsförmåga en hotande strejk trots allt kan ha.

För Bilprovningen hjälpte det dock ­inte. Där strejkar nu 400 av Unionens medlemmar, och i går eftermiddag stängdes 88 stationer.

Om det är ett fackförbund som inte borde ha tvingats till konflikt i årets ­avtalsrörelse så är det just Unionen.

Som part i det nya industriavtalet har förbundet ett avtal om att låta industrins löneökningstakt styra resten av arbetsmarknaden. Och förbundets ordförande Cecilia Fahlberg har inte precis gjort någon hemlighet av sin lojalitet med industrinormen.

Fackets krav avviker inte heller från de avtal som träffats. Det har krävt en speciell okänslighet av arbetsgivarna i Almega för att lyckas provocera fram en strejk från just Unionen.

Ändå borde vi kanske inte vara alltför förvånade. Strejken på Bilprovningen är inte det enda tecknet på hur svårt de fackliga organisationerna har haft att få i gång verkliga förhandlingar.

Handels-förhandlingarna kom i gång på allvar först när strejken stod för ­dörren. Och så sent som den här veckan tvingades Hotell- och restaurangfacket säga upp sitt avtal för att få i gång ­samtal.

I stället för att diskutera har VVS- och plåtarbetsgivarna valt att dra de ­strejkande byggnadsarbetarna inför ­arbetsdomstolen. Ett preliminärt av­görande kommer i morgon.

När arbetsgivarna inte vill förhandla tvingas facket till sist hota med konflikt. Och räcker inte hoten blir det konflikt, som på Bilprovningen.

Det är den svenska modellen.

Följ ämnen i artikeln