Reinfeldts arbetslinje spricker i sömmarna

Med två år kvar till valet så blir signalerna allt tydligare - Moderaterna har misslyckats

På nedgång Folk blev varken friska eller arbetssamma av Moderaternas tuffa tag. Nu faller Reinfeldts "arbetslinje". OBS. Bilden är ett montage.

Jobben och utanförskapet. Det var därför svenskarna gjorde Fredrik Reinfeldt till statsminister för sex år sedan.

Reinfeldt och hans moderater hade hittat på någonting som hette "arbetslinjen" och kunde peka på groteska misslyckanden i arbetsmarknadspolitiken. Folk gick arbetslösa i evighet, de förtidspensionerades, sjukfrånvaron var hög och det pratades om "bidragsberoende".  Hårdare tag mot arbetslösa och sjuka och sänkta skatter skulle lösa biffen, sa Reinfeldt.

Socialdemokraternas prat om att jobben skulle komma dög helt enkelt inte.

Om lite drygt två år är det riksdagsval igen, men nu pratar inte Fredrik Reinfeldt så mycket om arbetslinjen längre. Kanske för att han ser hur det har blivit.

I dag kom Socialstyrelsen med nya siffror som visar att andelen människor som måste ta socialbidrag för att överleva ökar. I fjol fick 4,4 procent av landets befolkning socialbidrag någon gång under året. Över hela Sverige blir de långvariga socialbidragstagarna fler, men i Västra Götland och Örebro ökar det mest.

Antalet personer som haft socialhjälp mer än tre år fortsätter att öka - 21 procent av alla socialbidragstagare. Främst handlar det om personer som är sjuka eller arbetslösa under lång tid, enligt Socialstyrelsen.

Det borde inte komma som någon överraskning.

Sedan regeringen Reinfeldt tillträdde har drygt 62 000 personer ­utförsäkrats från sjukförsäkringen. Inte för att de har blivit friska. Inte för att de mår bättre. Utan för att deras sjukdagar tagit slut. Många av dessa sjuka människor hamnar på kommunernas socialkontor.

I helgen berättade Ekot att bara en av tio utförsäkrade har ett jobb ett halvår efter att de kastats ur sjukförsäkringen. Bara två av hundra har fått ett arbete helt utan stöd från Arbetsförmedlingen.

Enligt Försäkringskassan ökar nu sjukskrivningstalen på grund av att tidigare utförsäkrade kommer tillbaka till sjukförsäkringen. Sjuktalet i september var 13 procent högre än i fjol och det är framförallt de långa sjukskrivningarna som ökar.

218 455 svenskar är öppet arbetslösa i dag. Och fler lär det bli. I september varslades 7 300 anställda i Sverige om uppsägning. I dag fick anställda på Höganäs, Cargotec, Iggesund Tools och Mätsä Tissue beskedet att de kan bli av med jobbet.

Samtidigt har regeringen kraschat a-kassan. Färre än var tionde heltidsarbetande skulle få en ersättning på 80 procent av tidigare inkomst om de blir arbetslösa.

I år är det också sjätte året i rad som ­andelen av arbetskraften utan skydd av a-kassa ökar. En tredjedel av står helt utan inkomstrelaterat försäkringsskydd om de blir arbetslösa.

Fredrik Reinfeldt lovade oss "arbetslinjen" och urholkade trygghetssystemen. Men hårdare krav på sjuka och arbetslösa gjorde inte folk anställda och friska. Regeringens politik har inte minskat arbetslösheten och den har inte minskat utanförskapet.

Däremot har det blivit svårare att inte ha ett jobb. Och det var väl inte det som var meningen. Eller?

Följ ämnen i artikeln