Klokt att JAS uppgraderas

Publicerad 2012-03-02

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nödvändigt För att kunna behålla vår alliansfrihet bör vi rusta upp våra egna Jas 39 Gripen. Alternativet är att köpa plan från USA.

2 MARS 2012. Försvarsekonomi

Inom delar av vänstern finns ett reflexmässigt och ganska känslomässigt motstånd mot Jas 39 Gripen. En hållning som nog borde lämnas kvar på 1900-talet.

ÖB Sverker Göranson vill nu uppgradera 60 till 80 Jasplan från 2020. Det ger längre räckvidd och större dragkraft så att de kan bära mer elektronik och vapen. Gustav Fridolin (MP) rasar: ”Vi har plan som håller i många år till”.

Fridolin hoppar, ironiskt nog, i säng med den gruppering inom försvaret som bäst kan beskrivas som ”totalförsvarstalibaner”. För dem är pansarslag på Gotland en realistisk hotbild och Jas en ekonomisk gökunge som tar pengar från andra försvarsgrenar.

Inte tillräckligt bra

Det är att göra det väl enkelt för sig. Jasprojektet beslutades 1982. Precis som en 30 år gammal dator eller mobiltelefon inte uppfyller dagens krav gör inte ett stridsflygplan det heller.

Därför har den ursprungliga Jas 39 Gripen redan uppgraderats en gång. Den nya versionen har i sin tur inte tillräcklig förmåga att möta de nya stridsflyg från andra länder, som ryska Sukhoi PAK FA, som är fullt operativa om några år. Det är mot denna bakgrund en uppgradering diskuteras.

Därför står valet, vilket Gustav Fridolin och andra inte låtsas om, egentligen mellan att uppgradera Jas 39 Gripen eller tvingas köpa  ett amerikanskt flygplan om några år. Om man vill att Sverige ska ha ett luftförsvar, vill säga.

Kostar miljarder

Även Nato-lobbyn mumlar i buskarna. Folkpartiets försvarspolitiske talesperson Allan Widman gick snabbt ut med att ÖB:s krav kostar 50 miljarder. Den verkliga siffran ligger troligen runt 30 miljarder, även om den exakta kostnaden inte är känd än.

Nato-lobbyns agenda är att Sverige ska bli så beroende som möjligt av USA.

Då är det snarast en tillgång om Sverige skulle köpa amerikanskt stridsflyg.

Men vill man att Sverige även i fram-tiden ska vara militärt alliansfritt blir ett så stort beroende av USA ett problem. Vår handlingsfrihet som nation skulle begränsas. I praktiken vore det en smygväg in i Nato.

Trovärdig alliansfrihet

För att alliansfriheten ska vara trovärdig även i ett skymningsläge krävs en stark egen förmåga att försvara Sveriges frihet och oberoende.  Det gäller både militärt och för försvarsindustrin. Men då måste viktig spetskompetens och utvecklingskapacitet finnas inom landet.

Natolandet Norge har gjort tvärtom och köpt det amerikanska flygplanet Joint Strike Fighter. Förmodligen det mest realistiska alternativet till uppgradering av Jas.

Norge betalar 1,4 miljarder styck för de fyra första planen. Nu diskuterar de att lägga ner delar av sitt försvar för att ha råd med drift och underhåll av planen.

Även om inget är beslutat än visar ÖB:s besked att Sverige inte behöver gå på samma nit.