Trump kan hjälpa Löfven vinna valet
Det låter kanske väldigt cyniskt. Men få saker är så bra för en sittande regering som en rejäl kris i omvärlden.
Efter Göran Perssons knappa valseger 1998 och usla opinionssiffror trodde nog de flesta att han skulle förlora. Statsministern beskrevs som sönderregerad och bufflig. Men det fasansfulla terrordådet den 11 september 2001 ändrade allt. Göran Persson blev landsfader och började kallas "Trivsel-Torsten" i tidningarna.
Och han vann en jordskredsseger i valet 2002.
”Reinfeldt är rökt”
Fredrik Reinfeldt har en liknande erfarenhet. Han vann 2006 med knapp marginal och förlorade två ministrar redan första veckan. Efter ett år var domen klar.
– Mitt stalltips är att regeringen Reinfeldt är rökt, sa Sören Holmberg, statsvetarprofessor och nestor bland opinionsexperter.
Men icke.
För sen inträffade Greklandskrisen och det blåste upp till storm på världens finansmarknader. Medan de rödgröna partierna bråkade med varandra grep finansminister Anders Borg rodret och förde Sverige med fast hand genom stormen, i varje fall i retoriken.
Löfvens Greklandskris
I valet 2010 stod Reinfeldt och Borg för trygghet i en orolig värld och Moderaterna fick 30 procent.
Nu skulle valet av Donald Trump mycket väl kunna bli Stefan Löfvens Greklandskris.
När Socialdemokraterna i går hade pressträff inför partiets kongress i april var budskapet tydligt: Löfven står för trygghet och stabilitet i en hotfull värld.
Egentligen är politiken inga nyheter, Löfven vill att kongressen befäster bilden av ordning-och-reda-sossar och regeringen som en trygg klippa när hela världen snurrar.
För långt åt höger
Problemet, när man läser de politiska förslagen, är dock vad som går förlorat med den nya, hårda retoriken. Risken är att pendeln slår för långt åt höger.
Att politiken mot vinster i välfärden blivit otydlig är inte bra. Fyra av fem svenskar vill ju se förändring. S-kongressen bör även ta strid mot en flyktingpolitik som splittrar familjer och sluter vårt samhälle.
Men kongressens största konfliktfråga kan bli skolpolitiken. Partiledningen vill ha mer fokus på kunskap och förlänga skolplikten till 18 år. Gymnasiet vill man göra obligatoriskt och för de som inte klarar kunskapskraven väntar extra studier under loven. Många kommunpolitiker tycker det påminner alldeles för mycket om Jan Björklund och vill ha en mjukare linje.
I går gjorde Donald Trump nya angrepp på Sverige och på nätet hyllas han av SD:s fotsoldater. De verkar ha tagit ut segern i förskott.
Men skrattar bäst som skrattar sist.