Så här vill sossarna vinna valet

Publicerad 2013-02-21

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vi sätter plus på förslagen

Socialdemokraternas Carin Jämtin, Stefan Löfven och Magdalena Andersson.

Första veckan i april möter Stefan Löfven sin första partikongress som ordförande för Socialdemokraterna. I går kom förslaget till inriktning på den politik som partiet sen ska gå till val på. På kongressen finns chansen att höja betyget. Partiledningen har sagt sitt. Nu är det upp till ombuden att bestämma.

Ledarredaktionen har läst förslagen och satt plus.

Miljön

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Orden är många och ambitionen hög när det handlar om hormonstörande ämnen, kemikalier och klimat. Så många handlingskraftiga klimatåtgärder finns dock inte i det här förslaget. Flumnivån är hög.

Att Sverige ska bli ledande i omställningen till ny teknik har vi väl hört i trettio år nu och under tiden har andra länder kört ifrån oss. Med Stefan Löfvens ambivalenta syn på kärnkraften lär energidiskussionerna dessutom åter hamna på 1979 års nivå.

Skona kongressen. Stryk meningen om att kärnkraften utgör en viktig del av vår elproduktion för lång tid framöver. Försena inte övergången till nya energislag med ytterligare trettio år.

Världen

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Avsnittet är tydligt och lägger fast en ny svensk färdriktning i utrikespolitiken med starkare betoning på FN, kvinnors rättigheter, nedrustning och bekämpning av fattigdom.

Grunden för säkerhetspolitiken ska fortsätta vara den militära alliansfriheten. Det är bra att detta framgår tydligt och utan reservationer eftersom Natolobbyisterna börjat kasta hungriga blickar även på Socialdemokraterna.

Man vill fortsätta modernisera försvaret och att Sverige ska delta i fler FN-ledda insatser vilket är viktigt.

Den övergripande inriktningen är bra men betyget dras ner av att politiken inte förnyats på flera år.

Välfärden

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Behändigt nog har partistyrelsen "glömt" frågan om vinst i välfärden. Så den största diskussionen får föras utanför de politiska riktlinjerna.

Man vill ha bort möjligheten att köpa sig förbi köer i den offentliga vården och stärka den generella välfärden, vilket är traditionell och klok socialdemokratisk politik.

Tyvärr duckar man för frågan om delad föräldraförsäkring genom några intetsägande fraser. Det är olyckligt eftersom ett mer jämlikt uttag av föräldraledighet är en av nycklarna till ett mer jämställt samhälle. Det vet Socialdemokraterna, ändå vågar man inte vilket drar ner betyget.

Ekonomin

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Vill man vinna valet är ekonomin nyckeln. Väljarna måste kunna lita på att det råder ordning och reda.

Problemet med Socialdemokraternas ekonomiska politik är att den är feg, och inte hänger ihop med ambitionerna när det gäller skola, välfärd och ekonomi. Det sänker betyget.

Konstruktionen av utgiftstak och överskottsmål var bra på 90-talet. I dag behöver Sverige investeringar i skola och järnväg, inte fortsätta betala av på statsskulden.

Bra är dock att man vågar kritisera Riksbankens misslyckade räntepolitik, att man vill införa något slags sysselsättningsmål, och att man lyfter fram jämställdhet som en viktig faktor för både jobb och tillväxt.

Jobben

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Den Socialdemokratiska partistyrelsen slår an tonen. Att bekämpa arbetslösheten är partiets "viktigaste uppgift".

Socialdemokraterna ska alltså mätas mot sin jobbpolitik, och även om det inte är nyheter är mycket i förslaget till riktlinjer bra.

Fas 3 ska avskaffas, utbildningskontrakt för unga, mer utbildning och ett nytt uppdrag för Arbetsförmedlingen för att ta några exempel.

Betyget dras ner av det som saknas. Partistyrelsen föreslår ingen tid för ungdomsgarantin, ingen lagstiftning om heltid och inget mål för hur mycket arbetslösheten ska minska.

Kongressombuden sväljer kanske det, men knappast väljarna.

Skolan

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Skolan är ett av de viktigaste konfliktområdena mellan regeringen och Socialdemokraterna.  I S-förslaget finns en hel del som kommer förstärka kontrasterna.

När kunskapsnivåerna sjunker och föräldrarnas bakgrund betyder allt mer för hur barnen klarar plugget, då är det sympatiskt att S pratar om en skola utan sociala klyftor, satsningar på förskolan och mindre klasser.

Dåliga skolor ska stängas, man ska gå tio år i grundskolan och alla ska ha gymnasieexamen innan de fyller 25 år.

Rejälare - och rättvisare - tag i klassrummen, alltså.

LEDARREDAKTIONEN