Konflikterna ökar i jobbkrisens spår

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-02-26

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Politiskt skapar Reinfeldt en strid med europeisk fackföreningsrörelse i en tid när det skulle behövas samarbete.

STREJK Motståndet mot utländska arbetare ökar. Nyligen utbröt en strejk vid oljeraffinadieriet i Lindsey.

26 FEBRUARI 2009. Fredrik Reinfeldt samråder per telefon med EU-nämnden i morgon. Statsministern är på Island och reser inte hem för att diskutera med riksdagen inför söndagens toppmöte.

Efter att konferensdeltagarna badat i den Blå lagunens heta vatten ska de prata globalisering. Om statsministern hinner doppa sig är oklart, men det är svårt att hitta en lämpligare plats för mötet än på det krisdrabbade Island.

Reinfeldts telefonsamtal med EU-nämnden kommer också att handla om ekonomin. Barack Obamas krisplan gynnar amerikanska företag. Nu vill regeringar inom EU svara på samma sätt.

Ökade protester?

Frankrike och Italien gjorde ett gemensamt utspel i tisdags. Nicholas Sarkozy dolde inte sina ambitioner: ”När USA skyddar sin industri - och de gör rätt - så kanske vi i Europa kan göra samma sak.”

Sarkozy har redan fått kritik för sitt uttalande om att franska företag borde flytta sina bilfabriker från Östeuropa till fosterlandet. Tjeckiens premiärminister blev tvärilsk och kallade till mötet nu på söndag.

Regeringarna inom EU är också oroliga över konflikterna kring arbetskraft från andra länder. De vilda strejkerna i Storbritannien har skakat om beslutsfattarna. När arbetslösheten stiger kommer protesterna att öka, tror man.

Nej till översyn

Därför hörs nu mjukare tongångar från EU:s politiska ledning. Tjeckien ordnar ett toppmöte om sysselsättningen i maj. I går var Europafackets generalsekreterare John Monks inbjuden att träffa hela EU-kommissionen, tillsammans med näringslivets representant.

Sent omsider gör också den svenska regeringen försök att tala med facket. Europafackets ordförande Wanja Lundby-Wedin har länge begärt att få träffa Fredrik Reinfeldt och diskutera effekterna av EG-domstolens beslut. Denna vecka fick hon och John Monks åtminstone bjuda Sven Otto Littorin på lunch.

Regeringen verkar ändå inte ha ändrat sig i sakfrågorna. Fortfarande säger Sven Otto Littorin nej till en översyn av reglerna för den som arbetar utomlands, utstationeringsdirektivet.

Borde lyssna

Det är illa, både i sak och politiskt.

Lika lön för lika arbete borde vara en grundläggande rättighet. Moderaterna har presenterat sig som ”kollektivavtalskramare” men är inte beredda att slåss för bättre arbetsvillkor.

Politiskt skapar Reinfeldt en strid med europeisk fackföreningsrörelse i en tid när det skulle behövas samarbete. Det gynnar oppositionen inför EU-valet, men är knappast bra för Sveriges ordförandeskap i höst. Risken är att kraven på att stänga gränserna ökar när makthavarna inte bryr sig om den sociala verkligheten.

Den Blå lagunen är härlig, men Reinfeldt borde också åka ut på arbetsplatser i snålblåsten och lyssna på det folk ”vars förtroende han bär”.

ME

Följ ämnen i artikeln