Irland behöver vänsterpolitik

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-19

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

ekonomin i botten Den pågående krisen i Irland kan komma att påverka inrikes­politiken i grunden.

FREDAG 19 NOVEMBER 2010. Krisen i Irland

Det var ytterligare en ekonomi på anabola steroider: en dopad keltisk tiger. Sänkta skatter över hela linjen, permanent tillväxt i ofattbar hastighet, låg arbetslöshet och huspriser som steg mot himlen. Nu är festen slut och det är antagligen bara en tidsfråga innan Irland tvingas acceptera hjälp utifrån.

I går landade en delegation från EU och IMF på den krisdrabbade ön. Regeringens bankräddningsprogram har inte fungerat och till skillnad från de flesta andra länder fortsatte landet, när finanskrisen slog till, att svälja den nyliberala medicinen som om det inte fanns något alternativ.

I stället för stimulanser genomfördes den hårdaste nedskärningspolitiken i hela EU. Lönerna till offentliganställda sänktes, välfärdsprogrammen bantades (men den rekordlåga skatten på företagsvinster var det inte tal om att höja). Försöken att stänga det skenande underskottet fick motsatt effekt – ekonomin störtdök.

EMU:s kris beror inte på att vissa länder inte har ”skött sig” (även om man kunde få det intrycket både av Anders Borg och Mona Sahlin senast det pratades europeiska räddnings­paket). Underskottet på Irland är inte en orsak till de ekonomiska problemen – utan en ­effekt. Statsskulden var bara

25 procent av BNP innan krisen: lägst i hela eurozonen.

Skenande högkonjuktur

Irland är i stället en berättelse om ett låneparty som flippade ut: huspriserna i Dublin femdubblades, byggsektorn svällde till en åttondel av ekonomin och bubblan förvärrades av euron. Irland hade en ränta som var anpassad efter Tyskland: alldeles för låg för en liten ö där högkonjukturen skenade .

”Irland behöver en räntesänkning lika mycket som ett hål i skallen”, sa den irländska centralbankens chefsekonom vid inträdet i EMU i slutet av 1990-talet.

Finns hopp

Den pågående krisen kan komma att förändra den irländska inrikespolitiken i grunden. Irland har ett politiskt system med rötter i 1920-talets bittra frigörelse från Storbritannien. Den klassiska höger-vänster konflikten har aldrig dominerat och de två stora partierna Fianna Fáil och Fine Gael ligger bägge till höger om mitten. Det har inte funnits någon stark socialdemokrati i vanlig europeisk bemärkelse.

Kanske inte förrän nu.

Irland är nämligen undantaget som bekräftar regeln: här har det socialdemokratiska partiet skjutit fram sina positioner när markandsfundamentalismen kollapsat med finanskrisen.

I den bemärkelsen finns det kanske ändå hopp.

Den irländska ekonomin hade behövt ett vänsteralternativ.

KK