Med tron som vapen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-22

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

På kvällarna innan han somnar läser

Anders Borg just nu CS Lewis bok ”Kan man vara kristen?”

Vilket är utmärkt.

Det sägs ju att de med makt inte har tid att läsa böcker, samtidigt borde inte människor som inte läser böcker inneha makt. Fast det är onekligen tråkigt att finansministern, som är intellektuell på vissa områden, kan vara så rigid inom andra.

–?Anders Borg är en modern Martin Luther som har bytt katekes mot kalkylator, mös folkpartiets Carl B Hamilton i gårdagens budgetdebatt. Hamilton tycker att regeringen står för en luthersk arbetsmoral, efterom den ”gör det lönsammare att arbeta”.

Hamilton har en poäng

Hamilton har helt oavsiktligt en poäng i sin parallell.

Luther menade att det bara är genom tro man kan nå frälsning och det är faktiskt bara genom tro (på jobbskatteavdragets magiska effekter) som det går att förstå regeringen.

Borgs politiska universum utgår från att egenintresset hos folk att undvika arbetslöshet är direkt översättbart i att folk faktiskt får ett arbete. Otrygga människor söker många jobb och i Anders Borgs modell förvandlas många jobbansökningar automatiskt till en anställning.

Egenintresset styr

Om du vet att din hushållsekonomi går åt skogen ifall du förlorar jobbet – och om du omvänt vet att din skatt sänks när du arbetar – då kommer du att få ett arbete. Helt enkelt eftersom det då ligger i ditt egenintresse att få ett arbete.

Och egenintresset är inte bara det enda som styr dig, det är även vad som automatiskt växlas upp till verklighet i den teoretiska modellen på finansministerns skrivbord.

Nobelpristagaren i ekonomi, Amartya Sen, har illustrerat denna syn på våra drivkrafter med följande dialog:

”Åt vilket håll ligger järnvägsstationen?” frågar främlingen. ”Ditåt”, säger bybon och pekar åt andra hållet, mot postkontoret, ”och skulle du vilja posta det här brevet åt mig på vägen?”

”Självklart” säger främlingen och planerar att öppna brevet för att se om det innehåller något värdefullt.

Förstärker rädslan

Man behöver inte ha läst CS Lewis för att förstå att vi inte agerar på det här sättet. Vi är inte enbart vårt själviska egenintresse. Och i verkligheten ökar arbetslösheten i Sverige snabbare än i EU trots Borgs reformer. Och trots en något bättre exportutveckling.

Men finansministern fortsätter tro på sin modell. Förstärker man människors rädsla för arbetslöshet, kommer det att ligga i deras egenintresse att undvika arbetslöshet, alltså kommer de inte att vara arbetslösa. Alltså är jobbskatteavdraget svaret på våra böner.

Som HR Mencken skrev: ”För varje komplext problem finns en mycket enkel lösning – och den är fel.”

KK