Varför blev domen inte tvångsvård?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-08

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

PRINCIPIELLT VIKTIG Rödebymålet ställer svåra frågor om brott och straff. Högre instanser måste få höras.

8 MAJ 2008. Rödebypappan frias helt. Han behöver inte betala skadestånd och får tillbaka sitt gevär, skriver Blekinge tingsrätt i sin dom. Mordåtalet ogillas eftersom mannen led av en allvarlig psykisk störning när han sköt. Han saknade förmåga att medvetet överväga sitt handlande och inse konsekvenserna av det.

Tragiken i Rödeby har inte undgått någon. Fem tonårspojkar trakasserade familjen under lång tid. Varken polisen eller socialtjänsten förmådde sätta stopp. En natt kom pojkarna till gården. Pappan upplevde dem så hotfulla att han sköt en av pojkarna till döds. Skottskadade en annan allvarligt.

Många offer

Rödebytragiken har många sidor. Alla inblandade i historien, utom myndigheterna, är på ett eller annat sätt offer. Familjen som levde under ständigt hot. Pojkarna som sköts.

Ändå är den friande domen problematisk. Att skjuta ihjäl en 15-åring måste få rättsliga påföljder. Annars får vi ett samhälle där människor anser sig kunna ta lagen i egna händer: ”Ja, vadå? Rödebypappan fick ju till och med tillbaka sitt gevär!”

Skapa egen rättvisa

Medborgargarden kan uppleva stöd för tanken att den samhälleliga rättvisan inte räcker. Att man måste - och i vissa fall får - skapa sig en egen rättvisa.

Tingsrätten konstaterar att Rödebypappan led av en allvarlig psykisk störning när han sköt. Läkaren som gjorde den rättspsykiatriska undersökningen menar att störningen inte finns kvar. Socialstyrelsens vetenskapliga råd skriver däremot i sitt utlåtande att Rödebypappan fortfarande är allvarligt psykiskt störd. Att det finns risk för återfall i allvarlig brottslighet om han hamnar i trängda situationer.

Att då inte döma honom till psykiatrisk tvångsvård är märkligt. Den friande domen underlåter att ge vård till en människa som skulle behöva det.

Regeringen har föreslagit att även personer med en svår psykisk störning ska kunna dömas till fängelse. Det är tveksamt. Människor som är psykiskt störda, som inte kan ansvara för sina handlingar, ska inte straffas som andra. För att upprätthålla den moderna rättsprincipen måste samhället kunna döma till vård istället för fängelse.

Öppnar för lynchstämning

Annars växer sig kraven på hårdare straff allt starkare. Rödebydomen riskerar att krocka med det allmänna rättsmedvetandet. Den kan öppna för lynchstämningar.

Domen kommer att överklagas. Det är bra. Rödebymålet är så principiellt viktigt att högre instanser måste få säga sitt.

Rödebydomen utmanar rättsväsendet och rättsmedvetandet. Åklagarens insats kan möjligen ifrågasättas. Målet ställer svåra frågor om brott och straff. En pojke är ihjälskjuten och samhället måste handskas med det. Hur svåra omständigheterna än är.

ÅP