Kinberg Batra är nog fel M-ledare
I valet förlorade Moderaterna 338 249 väljare jämfört med 2010. Enligt eftervalsundersökningen från Göteborgs universitet gick dessa främst till Sverigedemokraterna.
En av de viktigaste uppgifterna för en ny M-ledare efter Fredrik Reinfeldt är att stoppa tappet och helst vinna tillbaka dem.
Efter gårdagens partiledardebatt måste nog frågan ställas om inte Moderaterna valt fel person för uppdraget.
Känd för två saker
Anna Kinberg Batra är hittills främst känd för två saker, hon har sagt att Stockholmare är smartare än lantisar och hon tror att det finns fjäll i Falun.
Hennes retorik är krånglig och i riksdagens talarstol eller i tv ger hon snarast intryck av att vilja vara någon annanstans. I går var inget undantag.
Hennes huvudsakliga angrepp på Stefan Löfven var att han var mot ett förslag om en timme mer matematik i skolan. Det är självklart viktigt med matematik, men i ljuset av de enorma problem Alliansregeringen skapade för den svenska skolan blir det lite futtigt.
Någon ny jobbpolitik har inte Moderaterna förrän efter sin partistämma i höst och förutom att de tycker Stefan Löfven gör fel i nästan allt verkar även övriga politikområden ligga i träda.
Resultatet blir otydligt
Moderaterna är i otakt med tidsandan. Kinberg Batras liberala instinkter rimmar illa med den allt mer konservativa strömningen bland borgerliga väljare.
Resultatet blir otydlighet och att partiet i första hand tar konflikter om teknikaliteter och symbolpolitik. En dålig opposition gör dessutom regeringen sämre.
Anna Kinberg Batras stora problem, förutom bristen på politik, är att hon valdes i en sluten process där de olika kandidaternas styrkor och svagheter inte vägdes mot varandra inför medlemmar och väljare.
Om man jämför med Centerpartiet där Annie Lööf valdes i en tävlan med två andra kandidater så liknar Moderaternas process mer en kröning än ett riktigt val. När Annie Lööf hamnade i blåsväder backade hennes parti upp henne till 100 procent. Kinberg Batra har sina kriser framför sig och vad som händer den dag hon trampar rejält snett är oklart. Hennes verkliga stöd har aldrig prövats
i ett skarpt läge.
Vinner kvinnorna
Det som talar till hennes fördel är att det rödgröna laget i huvudsak leds av män. Enligt den senaste väljarsympatiundersökningen har Moderaterna börjat vinna över kvinnor och ungdomar. Det är ingen vågad gissning att den trenden kommer att fortsätta om inte de rödgröna blir bättre på att lyfta fram företrädare som känns moderna och representativa för hela väljarkåren.
Men trots det skulle Moderaterna förmodligen vinna på att någon annan ledde partiet.
Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.